Izvor: eKapija | Petak, 09.11.2012.| 16:14

Testenine i keks stižu iz Malog Iđoša - Na proleće 2013. proradiće fabrika "Renesansa" vredna 1,5 mil EUR

Budući izgled pogona "Renesansa"

Malim koracima, ali sigurno, u Malom Iđošu razvija se industrijski park. Zona "Small Steps", na pola puta između Novog Sada i Subotice, nakon "Julija mlina" koji je ovde od lani, očekuje još jednog investitora. Novi "stanar" industrijske zone, takođe iz prehrambenog sektora, dolazi iz Vrbasa.

Preduzeće "Jana komerc" u maju ove godine započelo je izgradnju fabrike "Renesansa" na parceli površine 1 ha, spoljni radovi su pri kraju, i postavljen je krov. Kako za "eKapiju" kaže Zita Nagy iz firme "Small Steps", koja upravlja industrijskom zonom u najmanjoj vojvođanskoj opštini, tokom zime se očekuje opremanje pogona, kako bi na proleće krenuli sa radom.

- Proizvodna hala ima oko 2.200 kvadrata. Ova kompanija već ima fabriku u Vrbasu, a pogon u "Small Steps"-u gradi jer želi da premesti proizvodnju u našu opštinu. Osim toga, oni će i proširiti svoj program. Do sada su pod brednom "Renesansa" bile samo testenine, a u Feketiću će praviti i keks – kaže sagovornica našeg portala.

- Investicija je vredna oko 1,5 mil EUR – dodaje ona.

"Jana" će, prilikom preseljenja fabrike iz Vrbasa u Feketić zadržati postojeće, ali i zaposliti oko 20 novih ljudi, pa će tako u fabrici "Renesansa" u "Small Steps"-u biti ukupno oko 60 zaposlenih.

Opština Mali Iđoš ima oko 13.500 stanovnika, a prostire se na svega 18.100 hektara. Na severu Bačke poljoprivreda je glavna delatnost, a na plodnim njivama uzgajaju se žito, kukuruz i šećerna repa. Zbog toga je i očekivano da se za ulaganja u tom delu Srbije, odlučuju upravo prehrambene kompanije. Ipak, u Malom Iđošu naglašavaju da, osim prehrambenog sektora koji je potpomognut poljoprivrednom proizvodnjom, ovde postoje i moućnosti i za osnivanje malih i srednjih zanatskih preduzeća.

Testenine "Renesansa" prodaju se, između ostalog, u lancima "Mercator", "Idea", "Aman", "Maxi"... U ponudi su različite vrste makarona, rezanaca, taljatela, špageta, kuskusa... Kako su nam kazali u "Small Steps"-u, namera kompanije je da proizvode iz nove fabrike u Feketiću prodaju i van granica Srbije.

Industrijska zona "Small Steps" nalazi se kod južnog ulaza na teriroriju opštine Mali Iđoš, pored samog isključenja sa autoputa, kod Feketića. Parcele su u privatnom vlasništvu, tako da postoji mogućnost kupovine kao i zakupa. Zemljište koje je u potpunosti infrastrukturno opremljeno zauzima površinu od 17 hektara, od čega je oko 13 ha slobodno. Formirano je 17 građevinskih parcela čija veličina varira izmedđu 0,5 i 3 ha.

Zona, u obliku trougla, smeštena je između autoputa E-75, magistralnog puta M22, I samog naselja. Od Subotice je udaljena 51 km, od Novog Sada 54, a od Beograda 138 kilometara.

Postavljanje krova na fabrici "Renesansa"

Železnička stanica, u Malom Iđošu, nalazi se na oko 4 kilometra od industrijske zone. Povezana je sa aerodromima u Surčinu (145 km) i Čeneju (38 km), kao i sa Lukom "Novi Sad".

Industrijski park, ali i turizam

Osim za poljoprivrednu i prehrambenu industriju, kako kažu u "Small Steps"-u, industrijski park u ovoj severnobačkoj opštini, pogodan je i za kožnu, metalnu o drvnoprerađivačku industriju, ali i za proizvodnju mašinskih alata.

Opština, kao ni sam "Small Steps", ne podržavaju dolazak firmi koji zagađuju životnu sredinu, jer im je veoma važan razvoj seoskog turizma.

Na obali potoka Krivaja, podno brežuljka Telečka, turisti mogu odmarati na salašu "Katai", ili u pansionu "Pipač" u Feketiću. Gosti u tom pansionu mogu da posete vinski podrum, da uživaju u vožnji kočijama, lovu ili da se upoznaju sa gajenjem čuvene feketićke višnje. Preko zime organizuje vojvođanski svinjokolj i vožnja sankama koje vuku konji.

Mali Iđoš i "Small Steps", i ove godine, predstavili su se na novosadskom sajmu investicija "Investexpo".

M.S.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.