Izvor: Tanjug | Utorak, 15.08.2006.| 09:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Završena prva faza mreže marina na Dunavu


Izradom druge faze studije mreže marina na Dunavu u Vojvodini, utvrđeno je da postoji 56 potencijalnih makrolokacija za izgradnju marina, u 16 podunavskih vojvođanskih opština, saopšteno je iz pokrajinskog Sekretarijata za informacije.

Na prezentaciji studije, koju je uradio Sekretarijat za privredu u saradnji sa Zavodom za urbanizam Vojvodine, istaknuto je da su lokacije obrađene na osnovu podataka o položaju, pristupu, stepenu izgrađenosti infrastrukture i komunalne opremljenosti, kao i na osnovu pogodnosti i ograničenja za izgradnju marina.

Predložena je i kategorizacija budućih marina koja podrazumeva tehničku opremljenost priveza, mesta za čuvanje plovnih objekata, servisne usluge, restoran, benzinsku pumpu i čuvarsku službu.

Identifikovano je devet sekundarnih makrolokacija, 13 tercijalnih, a kao 13 primarnih prepoznate su Novi Sad (zimovnik), Sremski Karlovci, Apatin, kanal Bogojevo, Veliki kanal, Bačko Novo Selo, Tikvara, Beočin, Stari Slankamen, Stari Banovci, ušće Tamiša, Kovin (zimovnik) i Stara Palanka.

Prilikom izrade ove faze studije mreže marina konsultovane su opštine u podunavskom regionu, ustanove za održavanje i razvoj plovnih puteva "Plovput", Ministarstvo za kapitalne investicije odnosno Lučke kapetanije Pančevo i Novi Sad, "Vode Vojvodine", kao i Zavod za zaštitu prirode.

Sledeća, završna faza projekta studije mreže marina na Dunavu u Vojvodini, čiji je rok završetka 31. avgust, predviđa izradu predloga potrebnih mera i aktivnosti za realizaciju predložene mreže marina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.