NavMenu

(AG magazin) Softverska podrška operativi. Primer namenjen betonu

Izvor: AG Magazin (pretplata www.agmagazin.co.yu/porudzbenica.htm) Ponedeljak, 11.04.2005. 13:47
Komentari
Podeli

SOFTVERSKA PODRŠKA OPERATIVI

Primer namenjen betonu

Stara narodna poslovica kaže da se najbolje uči na sopstvenom iskustvu, odnosno greškama. Da bi se pozitivno iskustvo iskoristilo, i da se greške ne bi ponavljale, odnosno, da bi se njihove posledice otklonile, potrebno je da o tome ostane zapis. Primena ovakvog stava na savremenu inženjersku praksu značila bi stalnu evidencju i kontrolu proizvodnih procesa u pripremi pogonima i na gradilištima, što je mora se priznati, obiman posao.
Veliku olakšicu u obavljanju tako obimnog posla predstavljaju "kućno-manufakturni softveri“, odnosno neinstitucionalni softveri, koje izvodači radova sami izraduju, razujaju i prilagodavaju sopstvenim potrebama i specifičnostima u delatnosti svog preduzeća. Korišćenjem ovakvih softvera (aplikacija) ne povećaua se obim posla tehničkog osoblja na gradilištu, niti se uvodi nova dokumentacja, već se samo podaci iz postojećih dokumenata koriste na kvalitetnji način. Nažalost, u našoj gradevinskoj praksi se ne posuećuje dovoljno pažnje ovom segmentu, i gubi se iz vida činjenica da se evidencjom i analizom podataka u toku realizacje projekta, mogu umanjiti troškovi i pobojšati kvalitet radova i/ili korišćenih materjala, ukoliko se greške i nedostaci blagovremeno uoče. Takođe, i post-projektna analiza će biti bolja a iskustvo dragoceno za buduće projekte i razvoj firme u celini, ukoliko se realizacija tekućih projekata sveobuhvatno prati, odnosno zabeleženi podaci koriste, "na kvalitetniji način".
Aplikacja softver za praćenje proizvodnje, transporta, ugrađivanja i kvaliteta betona je primer jednog "kućno-manufakturnog softvera" iz naše građevinske prakse.


Slika 7: Obrazac za unošenje izdatnica za beton

Vi ste izvodač građevinskih radova... i postavljate sebi sledeća pitanja:
Koliki je stepen angažovanja moje mehanizacije na betonskim radovima? Da li je racionalnije da kupujem gotov beton ili da zadržim sopstvenu fabriku betona? Da li imam dovoljan broj automešalica za tekuće poslove i one koje ću verovatno ugovoriti? Koja količina betona je isporučena na pojedina gradilišta u prethodnom periodu (godina, mesec, dan ili period po vašoj želji)? Koliko se materijala stvarno utroši za proizvedenu količinu betona u jednom periodu (za sve projekte ili na odredenom projektu)? Da li je kvalitet isporučenog betona zadovoljavajući?...itd.

Softver koji je ovde predmet razmatranja nudi odgovore na ova i slična pitanja.

Postavka problema

U bilo kom preduzeću koje se bavi izvođenjem građevinskih radova, odnosno armiranobetonskih konstrukcija, beton predstavlja jedan od najvažnijih resursa.


Slika 2: Model Entiteti-veze

Značajan je procenat učešća betona (iskazan i naturalno i finansijski) u strukturi građevinskih materijala koji se koriste za gradenje objekta, mesto spravljanja i način transporta takođe mogu bitno uticati na troškove izgradnje, od sastava betonske mešavine i načina ugradivanja u oplatu zavisi kvalitet betona, a samim tim i stabilnost konstrukcije... Baza podataka, odnosno aplikacija "Betonspravljanje, transport, ugradivanje, atesti" predstavlja način da se podaci vezani za proces proizvodnje i ugrađivanja betona sačuvaju i iskoriste za potrebe sačinjavanja budućih kalkulacija cena betona, planiranja novih objekata i poboljšanja tehnologije ugrađivanja, praćenje utrošaka materijala za spravljanje i učinaka mehanizacije (fabrika betona, kranovi, pumpe za beton, automešalice). Drugi deo ove baze, koji je još u razvoju, odnosi se na kontrolu kvaliteta betona. Evidencijom atesta (koje izdaje IMS) osim podataka kojima se dokazuje kvalitet betona (izmerena čvrstoća na pritisak i postignuta VDP), čuvaju se i podaci o vrsti i poreklu komponenti betona. Statističkom obradom ovih podataka može se doći do rezultata koji pokazuju na koji način treba menjati sastav betonskih mešavina, o eventualno slabijem kvalitetu materijala odredenog porekla, koji bi dalje prouzrokovao donošenje odluke o promeni dobavljača.

Projektovani softver

Aplikacija "Beton-spravljanje, transport, ugradivanje, atesti" je urađena u programskom paketu MS Access (relaciona baza podataka) i sastoji se praktično iz dva dela: podataka koji se odnose na spravljanje, transport i ugradivanje betona, i podataka koji se odnose na ateste za beton (ovaj deo baze je u razvoju). Svi podaci koji se odnose na spravljanje, transport i ugradivanje betona, kao i na ateste za beton, se vezuju za projekat za koji se beton koristi, tako da je osnovni entitet u ovoj bazi Projekat. Dalje su definisani entiteti: marka betona, element u koji se ugraduje beton, način ugradivanja (odnosno način vertikalnog transporta betona), automešalice za transport.


Slika 3: Osnovni meni, podaci o projektu

Jednako važan entitet je i lzdatnica za beton. lzdatnica za beton je propratni list za svaku "turu" betona koja se isporučuje iz fabrike na gradilište, i predstavlja osnovni dokument za unos podataka u bazu (slika 1). Navedeni entiteti i veze izmedu njih (prikazani na slici 2) čine jednu celinu koja se odnosi na podatke o spravljanju transportu i ugradivanju betona.


Slika 4: Komadni meni: Podaci o betonu

Drugi deo ovog softvera (koji se još razvija) odnosi se na ateste za beton, koje izdaje Institut za ispitivanje materijala Srbije (IMS), i koji služe kao dokaz o postignutom kvalitetu betona (čvrstoća na pritisak, vodonepropustljivost...). Kvalitet se ispituje na uzorcima oblika kocke 15/15/15 cm. Podaci se prikazuju na originalnom formularu IMS-a. Entiteti relevantni za opis kvaliteta betona takode su prikazani na slici 2 (atest, kao i komponente betona, projektovani i postignuti kvalitet). U softveru se na osnovu podataka unetih iz izdatnice (vremena početka i završetka spravljanja betona, polaska iz fabrike betona, dolaska na gradilšte, kao i polaska sa gradilišta i povratka u fabriku) izračunavaju trajanja spravljanja, transporta i ugradivanja betona (razmatrani su slučajevi kada na gradilištu ne postoji pretovarni bunker!!!; ukoliko pretovarni bunker postoji moraju se posebno evidentirati početak i kraj ugradivanja betona), a takođe evidentiraju i svi drugi neophodni podaci (marka betona, konzistencija betona, element u koji je beton ugraden, datum, automešalica koja je dopremila beton na gradilište...) putem kojih se dolazi do svih potrebnih informacija o betonu, trajanjima ciklusa, učincima mašina...


Slika 6: Obrazac za unošenje marke betona

Obrasci, upiti, izveštaji


Da bi rad se na unosu podataka i dobijanju izveštaja učinio lakšim formirana su tri tipa obrazaca:

  • Prvi, koji kao komandne table služe da upute korisnika softvera u odredenom pravcu (pozicioniranje na određeni meni u aplikaciji, primeri na slikama 3, 4 i 5);
  • Drugi, u koje se unose podaci (slike 6 i 7);
  • Treći, kojima se vrši izbor podataka o kojima se želi pogledati ili odštampati izveštaj (slika 8).


Slika 8: Pomoćni obrazac za izbor vremeneskog perioda projekta, i vertikalnog transporta

Za dobijanje bilo kakvog izveštaja iz baze podataka, potrebno je najpre kreirati upit, a zatim formirati izveštaj. lzveštaji (slike 9, 10) se formiraju na osnovu upita, uz korišćenje uslova koji se definišu u pripremnim obrascima. Moguće je formirati neograničen broj izveštaja (što je uslovljeno potrebama korisnika softvera - praćenje utrošaka materijala, ciklusa mehanizacije, isporučene količine betona po markama u nekom vremenskom periodu i sl.), a oni koji su ovde prikazani samo su ilustrativni primer. Na meniju (slika 5) mogu se videti komande kojima se aktiviraju postojeći izveštaji.


Slika 5: Komadni meni: Izveštaji o betonu

Preporuke za praksu


Prilagodavanje tržišnim uslovima poslovanja je zahtev koji se u današnje vreme postavlja pred sva preduzeća, a samim tim i izvodače građevinskih radova. To znači da se i od njih očekuje davanje konkurentih ponuda, koje će im omogućiti dobijanje posla i ostvarenje profita na završetku tog posla. Da bi poslovao poštujući ovakva pravila svaki ozbiljan izvodač radova će pratiti stanje na tržištu, ali i unutar firme. S obzirom na to da svaka firma ima svoje specifičnosti i da ne postoji univerzalni softver, ni preferenc-lista za definisanje kriterijuma za izbor i analitičku pripremu i praćenje podataka, firme moraju ciljno školovati vlastite stručnjake i same razvijati aplikacije, jer je efikasnost primene baza podataka u direktnoj proporciji sa stepenom i kvalitetom uloženog znanja, ali i pravilnim izborom podataka o relevantnim parametrima poslovanja. Prikazani softver je praktični primer ovakvog pristupa poslu. Pored načina za evidenciju i korišćenje podataka o betonu, jednom od najviše korišćenih građevinskih materijala, želja autora je da ovim tekstom ukaže na mogućnost da se i odgovori na neka druga pitanja iz svakodnevne izvodačke prakse potraže na sličan način.


Slika 9: Izveštaj - Proizvedene i isporučene količine betona



Slika 10: Izveštaj - Utrošci materijala za beton

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.