Izvor: Politika | Nedelja, 13.08.2006.| 21:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Najvredniji vojni kompleksi u Srbiji, ponuđeni na prodaju

Najvredniji objekti su u Beogradu, a među njima su Banjički vis (11 hektara), strelište u Jajincima (22,6 hektara), Ugrinovačka bb zemljište u Zemunu (zainteresovan Yugoimport). PTT Srbije želi da po ceni od oko 3,5 miliona evra uzme 5,7 ha zemljišta. Zanimljiv je deo kompleksa kasarne „Vojvoda Stepa Stepanović” (25 hektara u opštini Voždovac) i lokacija Rakovica šuma (14,2 hektara). Kasarna „Jakub Kuburović” u Zemunu ima 4ha zemljišta i 11.700 m2 objekata, a otuđiće se u četvrtom kvartalu 2006. godine.

Problem ove lokacije je u tome što je deo pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a tu je i 65 useljenih porodica izbeglica. (Vojska planira da izbeglice dislocira na jednu od mogućih lokacija – objekat Vojno-tehničkog instituta u Žarkovu)

Zgrada u Savskoj ulici gde je sada Srpska banka u statusu zakupca prodavaće se početkom 2007.godine, a u bivšoj Ulici 29. novembra prodaće se zgrade Komande (1.231 m2).

Zgrade Generalštaba (A i B) u Ulici kneza Miloša nisu u Master planu, pošto su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture,

Grad Beograd je zainteresovan za mnoge vojne lokacije, a lokacija vojne štamparije (Resavska 40 A) razmenjen je nedavno za objekat u Krunskoj 13, uz obavezu Beograda da sanira fasadu kamene zgrade u Kneza-Miloša 33.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.