Izvor: eKapija | Ponedeljak, 29.10.2012.| 16:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dogovor štedi 700.000 EUR - Niš i "Montenegro Airlines" potpisali novi ugovor

(Foto: b)

Gradonačelnik Niša potpisao je petak (26. oktobar 2012. godine) u Podgorici novi sporazum sa crnogorskom avio kompanijom "Montenegro Airlines" o nastavku letova sa niškog aerodroma, objavljeno je na sajtu Grada.

Kako je danas rekao, gradonačelnik Niša Zoran Perišić, sa crnogorskom kompanijom je potpisan povoljniji ugovor o prevozu putnika na liniji Niš - Podgorica u zimskom periodu, kojim će grad uštedeti više od 700.000 EUR.

- Dodatno će se uštedeti oko 30% u odnosu na raniji ugovor koji je porpisala prethodna gradska vlast, jer su sada u ukupan broj putnika uključeni putnici koji lete samo do Podgorice, dok su se ranije računali samo putnici koji su u Podgorici presedali i nastavljali putovanje - kazao je Perišić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, ukupan iznos subvencija za avio-saobraćaj iz Niša prema Podgorici iznosiće između 800.000 i milion evra godišnje, dok je ranije bilo predviđeno izdvajanje oko 206 miliona dinara gradskih para od čega je manji deo bio predviđen za razvoj niškog aerodroma "Konstantin Veliki".

Sastavni deo ugovora, potpisanog sa crnogorskom kompanijom krajem prošle sedmice u Podgorici, je otvaranje linije Niš - Cirih što će dodatno uticati na smanjenje subvencija, napomenuo je Perišić i kazao da se za tu liniju čekaju potrebne dozvole.

On je rekao da se razmišlja o stacioniranju jednoj aviona "Jat"-a na niškom aerodromu posle restruktuiranja domaće avio kompanije ili o osnivanju niške avio kompanije koja bi sa jednim avionom i sa 120 do 150 sati letenja mesečno za nekoliko meseci po osnivanju, kako pokazuju analize, mogla da posluje rentabilno.

Crnogorska avio kompanije leteće na liniji Niš-Podgorica pet puta nedeljno, dok je prema ranijem ugovoru bilo predviđeno sedam letova u istom vremenkom intervalu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.