NavMenu

U boljevačkom Podgorcu, kod Karajića - kačkavalj dimljen bukovinom

Izvor: Politika Četvrtak, 10.08.2006. 14:18
Komentari
Podeli

Dragiju Karajiću iz boljevačkog sela Podgorca, između Rtnja i Malinika, sinula je ideja kako bi od mleka mogao da napravi dobar posao, ali da bude prvi, da se „udene” u program „Zdrave hrane” i da skine kajmak. Njegov planinski Podgorac je baš kao stvoren za stočarenje.

Ljudima to ovde ide od ruke stolećima. u zaječarskoj, boljevačkoj i knjaževačkoj opštini 1890. godine bilo je 350 hiljada ovaca i 120 hiljada koza.

Karajić je probao i – uspeo. Za njegovu mlekaru već znaju u Nišu, Beogradu, Zaječaru, Požarevcu... Jedino Karajići otkupljuju i prerađuju kozje mleko, svakog dana po 500 litara. Prerade još i 4.500 litara kravljeg. Sva čeljad Dragija Karajića, a petoro ih je, radi u mlekari. Svakodnevno, sa još 25 meštana, oni uvećavaju otkup i preradu. Posebno su se pročuli po „kozjem programu” – mleku, siru i kačkavalju. Osvojene su veletrgovine u Nišu, a sada su na udaru i beogradske. Karajići imaju 20 proizvoda od kozjeg i kravljeg mleka.

Ko jednom proba kozji kačkavalj iz Podgorca, sušen na bukovom drvetu, osvojen je za svagda, a tu je i krivovirski kačkavalj.

Karajići imaju najviše kooperanata u boljevačkim selima, oko 200, ali ih ima i u ostalim timočkim opštinama. Svetozar Mitreljević i Aleksa Dumitrašković isporučuju sada dnevno po sto litara kravljeg mleka. Više od po 30 koza imaju i Slobodan Giginjerović iz Zlota, Dragan Đurđević i Momčilo Gokić iz Sumrakovca, Snežana Žurkić iz Bogovine, Miloš Ljubica iz Slatine...

Na nedavno održanoj osnivačkoj skupštini Udruženja odgajivača ovaca i koza u Zaječaru Dragi Karajić je obećao da će se maksimalno posvetiti „kozjem programu”.

Dragi Karajić poručuje svim timočkim kozarima i ovčarima da mogu da računaju na njega. Već su nikle nove privatne farme u Brusniku i Velikom Izvoru kod Zaječara, zatim u Zorunovcu kod Knjaževca i Grabovici kod Kladova.

Do pre 15 godina Karajići su se bavili trgovinom, a tek od pre tri godine napravili su najsavremeniju mlekaru. Za dve godine Dragi Karajić uložio je u novi posao 400 hiljada EUR i sada je njegova mlekara među 30 najvećih u Srbiji. Posebno je, veli, imao sreće sa tehnolozima. Iz zaječarske mlekare došao mu je Svetislav Karabašević, iz mlekare u Krivom Viru Dragica Stanušić. Majstor nad majstorima je i Jovo Čašić, koji se godinama specijalizovao u proizvodnji kačkavalja.

– Moguća je brza obnova stočarstva, ali uz pravu pomoć države – kaže Dragi Karajić. –

Karajići nameravaju da naprave i sopstvenu farmu sa stotinu krava i da za kooperante kupe još tridesetak rashladnih bazena. Uzeli su prošle godine kredit od šest i po mil dinara i otplaćuju ga „neosetno”. S velikim oprezom ulaze u svako zaduženje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.