NavMenu

Uskoro u Beogradu: Multimedijalna izložba na otvorenom

Izvor: Politika Četvrtak, 10.08.2006. 12:53
Komentari
Podeli

Međunarodni umetnički projekat pod nazivom „Remapiranje”, najavljen kao najveći multimedijalni događaj u našoj zemlji, biće izveden u parku ispred Muzeja savremene umetnosti u Beogradu od petog do 25. septembra.

Inicijatori i autori projekta su mladi beogradski umetnici Mladen Hrvanović (29) i Vojislav Radovanović (24). Oni su diplomirali na beogradskom FLU na eksperimentalnoj klasi za multimedijalne studije, i do sada ostvarili brojna učešća na inostranim izložbama. Realizaciju ove manifestacije pomoći će i veliki broj inostranih umetnika, arhitekata, urbanista, kustosa iz zemlje i inostranstva, među kojima su predstavnici iz Portugala, Italije, Austrije, Francuske i SAD.

Vojislav Radovanović kaže da je ova manifestacija podstaknuta činjenicom da je ovdašnja izlagačka scena suočena sa bezbroj problema. Nemamo presek scene, nemamo tržište, nemamo „rangirane” umetnike po kvalitetu rada, i svako može da izlaže gde hoće. Problemi se sreću i u samoj izlagačkoj praksi, ali i u radu umetnika. Zato je namera ovog projekta da na najinteresantniji način mapira i definiše sve tendencije savremene kulture, da remapira postojeću izlagačku umetničku praksu, kao i odnos posetioca prema prostoru.

Projekat je zato i zamišljen kao izložba na otvorenom, izvan uobičajenog galerijskog prostora, na simuliranom fudbalskom terenu koji, takođe, predstavlja umetnički rad u parku Muzeja na Ušću. Teren je, kao što objašnjavaju autori, između ostalog i metafora odnosa u sportu i u umetnosti. U sportu se sve zna: ko koliko zarađuje, koliki su budžeti, kakvi su odnosi na fudbalskoj sceni, dok je u umetničkoj praksi sve to prikriveno i nevidljivo.

Projekat „Remapiranje” bavi se, između ostalog, i pitanjem prihvatanja i shvatanja javnog prostora, prepoznatljivosti i pripadnosti lokalnoj društvenoj zajednici.

Izložba će se sastojati iz tri konceptualne celine koje bi zajedno trebalo da afirmišu prostor parka u smislu bolje iskorišćenosti javnog prostora, ali i drugačije percepcije grada. Tri celine čine konceptualna arhitektura, vizuelne umetnosti i urbana kultura. Na fudbalskom terenu naći će se centralni objekat koji će poslužiti kao galerija za radove, prilagođen izlaganju u unutrašnjem prostoru. Ispred ove privremene galerije biće postavljene skulpture i objekti u vidu plaže i bazena! Biće tu i kuhinja, otvoreni bioskop, koncertna bina, balon sa toplim vazduhom u koji će ulaziti posetioci.

Projekat „Remapiranje” se, između ostalog, izdvaja i po tome što su umetnici preuzeli ulogu kustosa. Ovi mladi ljudi obezbedili su zvučne brendove za pokriće svog projekta, ali još ne žele da otkrivaju imena.

Sudeći po pripremnom katalogu koji izgleda svetski i po tome šta će se sve realizovati kroz ovaj projekat čiji je partner Bovan Consulting, čini se da ovde stasavaju neke nove generacije koje su dobro naučile kako se pripremaju projekti i kako se pronalazi novac za njihovu realizaciju. To je korisna škola i dobro je ako je što više mladih ovde prođe.

Ovu specifičnu izložbu neće pratiti uobičajeni katalog već forma dnevnih novina, kao štivo „kome se veruje”.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.