NavMenu

Prihodi 100 najvećih IT kompanija u Adriatik regiji veći 2,2% u 2011.

Izvor: eKapija Petak, 19.10.2012. 14:00
Komentari
Podeli

Sto najvećih IT kompanija po prihodu u Adriatik regiji ostvarilo je u 2011. ukupno 2,53 mlrd EUR prihoda i zapošljavalo nešto više od 13.000 radnika, objavljeno je u istraživanju "IDC Adriatics".

U odnosu na 2010, ukupni prihod u kompanija uključenih u istraživanje je povećan za 2,2%. Istovremeno, broj zaposlenih smanjen je za 1,4 %. Najveća kompanija po prihodu ostala je "M San Grupa" (Zagreb), sa ostvarenih 246 mil EUR, a u prvih pet uključeni su i "ComTrade Grupa" iz Beograda, slovenačka "Avtera", globalni vendor IBM i regionalni sistem integrator "S&T Group".

- Nakon umerenog rasta zabeleženog 2010. godine, vodeće kompanije u regiji su ostvarile skromno povećanje prihoda i u prošloj godini - ističe Boris Žitnik, glavni analitičar i direktor kompanije IDC Adriatics.

U kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona, informatičkih preduzeća koja nude IT usluge i proizvođača softvera, vodeće tri kompanije su redom, kao i 2010: "ComTrade Group", "S&T Group", "Asseco SEE", dok je na četvrto mesto došao "Combis".

Od globalnih tehnoloških vendora koji imaju sedišta u Adriatik regiji listu predvodi IBM, kao i 2010. godine, a na drugu se poziciju probio "Oracle". Međutim, kad su internacionalni igrači u pitanju, prihod njihovih ćerki kompnanija, po pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u regiji, navedno je u istraživanju.

Među distributerima IT opreme, vodeća kompanija je već spomenuta "M San Grupa", a slede je "Avtera" iz Ljubljane i "PiN Computers" iz Novog Sada, koji je istisnuo "Diss" na četvrto mesto. Lestvicu u maloprodaji informatičkih proizvoda ponovo predvodi "Eurotrade" iz Rovinja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.