NavMenu

Do sada odobreno 668 mil EUR subvencionisanih kredita za održavanje likvidnosti

Izvor: eKapija Sreda, 17.10.2012. 15:36
Komentari
Podeli

Poslovne banke u Srbiji su privrednicima za samo mesec i po dana odobrile više od 668 mil EUR kredita za održavanje likvidnosti sa subvencionisanom kamatom, saopštilo je danas Ministarstvo finansija i privrede.

Od 1. septembra, odnosno od početka sprovođenja Uredbe o subvencionisanju kamate na kredite za likvidnost, obrtna sredstva i finansiranje izvoznih poslova, banke su odobrile 534 mil EUR kredita sa deviznom klauzulom, dok je dinarskih kredita odobreno u iznosu od 134 mil EUR.

Od ukupno 668 mil EUR kredita, na nove plasmane otpada 400 miliona, odnosno 60%, refinansirano je 188 mil EUR kredita, odnosno 28 odsto, a za izvozne poslove odobreno je 80 miliona, odnosno 12%.

Mala preduzeća učestvuju u ukupnom iznosu odobrenih kredita sa 22%, srednja sa 23%, a velika sa 55%.

Zbog velike tražnje privrednika, a na predlog ministarstva, prošle nedelje su usvojene izmene uredbe kojima je izdvojeno dodatnih milijardu dinara za subvencionisanje kamata po tim kreditima, koja su obezbeđena kroz rebalans budžeta.

Na taj način ukupna sredstva za ovaj program u 2012. godini iznose 1,3 milijarde dinara.

Izmenama uredbe je precizirano i da iznosi pripadajuće subvencionisane kamate za 2012. godinu, koje banke potražuju za velika preduzeća, ne sme prelaziti 50% ukupnog potraživanja za subvencionisanu kamatu za sve vrste plasmana u ovoj godini.

Na taj način banke se podstiču da svoja sredstva usmere više ka preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, saopštilo je ministarstvo.

Program kredita za likvidnost sa subvencionisanom kamatom pokrenulo je Ministarstvo finansija i privrede u cilju održavanja likvidnosti privrede.

Banke plasiraju svoja sredstva privredi, a država subvencioniše kamatnu stopu, i to sa pet odsto, kako za dinarske, tako i za kredite sa valutnom klauzulom.

Tako privrednici za dinarske kredite za likvidnost imaju godišnju kamatnu stopu u visini referentne stope NBS, a za devizne evro kredite maksimalnu kamatu do 3,5% godišnje.

U ovaj program uključile su se Komercijalna banka, banka Intesa, Raiffeisen, Societe Generale, Erste banka, UniCredit banka, Hypo Alpe Adria banka, EFG, Čačanska banka, Credy banka, Volksbanka, Marfin banka, ProCredit banka, Credit Agricole, Vojvođanska banka, Univerzal banka, Findomestic banka, OTP banka, NLB banka, Poštanska štedionica, AIK banka, Piraeus, Opportunity i Alpha banka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.