NavMenu

Savet stranih investitora predstavio "Belu knjigu 2012"

Izvor: eKapija Utorak, 16.10.2012. 15:41
Komentari
Podeli

Savet stranih investitora predstavio je "Belu knjigu 2012" premijeru Ivici Dačiću i najvišim predstavnicima Vlade Srbije. Ovogodišnje izdanje "Bele knjige", objavljeno u godini u kojoj Savet obeležava desetogodišnjicu svog postojanja, predstavlja osnovu za nastavak dijaloga između predstavnika stranih investitora i Vlade Srbije o načinima unapređenja poslovne klime u Srbiji.

Događaj je otvorio predsednik Saveta stranih investitora Kostin Bork navodeći:

- Iako je poslovno okruženje u Srbiji postalo veoma zahtevno, i dalje ima potencijal za razvoj i zbog toga treba da se nastavi dinamičan i otvoren dijalog između investitora i Vlade." Bork je podsetio da je svet još uvek pod značajnim uticajem ekonomske krize, navodeći da su očekivanja stranih investitora ostala ista – zalažemo se za transparentno i predvidljivo regulatorno okruženje i funkcionisanje tržišnih mehanizama koji će omogućiti održiv ekonomski razvoj.

Spomenuvši desetogodišnjicu Udruženja, Bork je rekao da je "Savet uspešno ostvario svoj cilj da učini poslovno okruženje pozitivnim. Danas je Savet jedno od najvažnijih poslovnih udruženja, sa oko 130 članica koje su u Srbiju investirale gotovo 17 mlrd EUR postavši jaka organizacija zahvaljujući opredeljenosti svojih članica da podrže reforme".

Gledajući u budućnost, predsednik Saveta je istakao potrebu da se obezbedi makro-ekonomska stabilnost, odredi jasna ekonomska politika i uloga države u ekonomskoj sferi, nastave reforme i uvedu jednaki uslovi poslovanja.

- Izražavamo nadu da će nova Vlada uspeti da se izbori sa svim ovim izazovima i da će ubrzati ulazak Srbije u Evropsku uniju - zaključio je predsednik Saveta.

Prema najnovijem izdanju "Bele knjige 2012", najveći napredak je ostvaren u oblastima elektronske trgovine i intelektualne svojine, zatim slede pobolјšanja u okviru opšteg pravnog okvira i u oblastima duvanske industrije i telekomunikacija. Takođe, skorašnje ukidanje 130 parafiskalnih nameta predstavlja korak u ispravnom pravcu.

Predsednik Vlade, Ivica Dačić je održao uvodni govor, dok je urednik Mihailo Crnobrnja predstavio razvoj Bele knjige u proteklih deset godina. Nakon toga, najviši državni zvaničnici i članovi Upravnog odbora Saveta stranih investitora učestvovali su u panelu i razgovarali o načinima unapređenja poslovnog okruženja u Srbiji. Mišljenja su razmenili guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović. Stanovišta Saveta predstavili su: predsednik Saveta i generalni direktor kompanije "Lafarge" Srbija Kostin Bork, potpredsednik Saveta i generalni direktor "Carlsberg"-a za jugoistočnu Evropu Gabor Bekefi i potpredsednik Saveta i predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke Srbija Goran Pitić.

Od grupe 14 vodećih stranih investitora koji su osnovali Udruženje uz podršku OECD-a u 2002. godini, Savet je izrastao u nezavisnu organizaciju koja danas okuplja oko 130 kompanija članica iz celog sveta uključujući različite sektore i grane industrije. Od organizacije koja je obuhvatala 150 mil EUR investicija, imala 3.160 zaposlenih i 1,24% BDP u 2003. godini, Savet danas okuplja kompanije koje su investirale skoro 17 mlrd EUR, zapošljavaju više od 88.000 ljudi i imaju direktno učešće od 16.54% BDP Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.