NavMenu

Do 2021. predviđeni mostovi preko Ade Huje, kod Vinče i od Borče do Zemuna

Izvor: Danas Ponedeljak, 07.08.2006. 15:34
Komentari
Podeli

Za izradu projektne dokumentacije sanacije Pančevačkog mosta grad će izdvojiti 600.000 EUR dok će Republika za sanaciju ovog mosta u ovoj godini izdvojiti 5 mil EUR izjavila je zamenica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović. Ona je navela da će potpuna sanacija mosta koji predstavlja jedinu vezu prestonice sa Banatom, biti urađena naredne godine. Prema njenim rečima grad je za održavanje Brankovog mosta, koji je jedan od najfrekventnijih i kojim dnevno prođe 90 hiljada vozila, u protekloj godini izdvojio 100 miliona dinara. Prema tvrdnjama gradskih čelnika tokom obnove Pančevačkog mosta, saobraćaj bi trebalo da se odvija neometano, budući da će se radovi obavljati najsavremenijom tehnologijom.

Prošle nedelje je u Skupštini grada ministar finansija Mlađan Dinkić sa gradonačelnikom Beograda potpisao Nacionalni investicioni plan za Beograd. U okviru njega je između ostalih finansijskih sredstava, predviđeno finansiranje izgradnje mosta kod Vinče, rekonstrukcija železničkog mosta kod Ostružnice i rekonstrukciju Pančevačkog mosta za koje će zajedno biti izdvojeno 156,3 miliona evra.

Prema Generalnom urbanističkom planu do 2021. godine je predviđena izgradnja tri mosta preko Dunava, koji bi znatno doprineli rasterećenju saobraćaja. Reč je o mostu preko Ade Huje, kod Vinče kao i mosta koji bi trebalo da povezuje Borču i Zemun.

Prioritet gradskih vlasti predstavlja izgradnja mosta preko Ade Huje koji će spajati gradska naselja Krnjaču sa Karaburmom, a koji bi se nalazio na kilometar i po od Pančevačkog mosta. Predviđeno je da se izgradnja ovog mosta finansira kreditom japanske vlade koji još uvek nije odobren, dok bi garanciju za ovaj kredit dala Vlada Srbije. Procenjena vrednost ove investicije je oko 95 mil EUR. U toku je izrada projektne dokumentacije, a izgradnja bi, ako sve bude teklo po planu, trebalo da počne 2008. godine.

Za izgradnju mosta kod Vinče koji će imati posebnu ulogu u saobraćaju, jer će se preko njega obavljati transport opasnih materija, koji sada prolazi kroz Beograd, za izradu projekta angažovan je Saobraćjni institut CIP. Projekat bi trebalo da bude završen za osam meseci. Iz Nacionalnog investicionog plana za ovaj most će biti izdvojeno 2.250.000 EUR. Most koji bi povezivao Borču i Zemun za sada nije u prioritetu gradskih vlasti, ali je njegova izgradnja predviđena u narednih 15 godina. Kako će se finansirati izgradnja ovog mosta još uvek nije odlučeno, međutim, postoje predlozi da se izgradnja ovog mosta finansira putem koncesije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.