Izvor: eKapija | Subota, 05.08.2006.| 12:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pogledajte sajt Nacionalnog investicionog plana Republike Srbije

(Foto: b)

Mlađan Dinkić je 19.05.2006 o Nacionalnom investicionom planu rekao :

Srbija će ove godine, po prvi put, ostvariti višak privatizacionih prihoda od preko 1,3 milijarde EUR. Postavlja se pitanje kako upotrebiti taj novac, a da gradjani i privreda od toga imaju koristi.

Tokom prethodnih godina tranzicije, prihodi od privatizacije su korišćeni za pokriće državnog “minusa” - budžetskog deficita. Medjutim, u poslednje dve godine, zahvaljujući štednji države i sprovedenim reformama ostvaren je suficit u budžetu Srbije, tako da sada privatizacioni prihodi mogu biti upotrebljeni i za javne investicije. Ovim investicijama bi se u dužem vremenskom periodu obezbedio rast zaposlenosti i održivi privredni razvoj. Zbog toga sam svojevremeno predlozio, a Vlada je prihvatila, projekat Nacionalnog investicionog plana za period od 2006. do 2011.

Prema mom predlogu, prioritet bi imali projekti iz sedam sektora – iz oblasti obrazovanja, projekti modernizacije zdravstvenog sistema i zaštite životne sredine, iz oblasti izgradnje saobraćajne infrastrukture, projekti kojima se na direktan ili indirektan način podstiče privredni razvoj (podsticajne mere za zapošljavanje i preduzetništvo, investicije u energetici, poljoprivredi, vodoprivredi, nauci i turizmu), projekti iz oblasti stanogradnje, projekti kojima se poboljšava opšti standard gradjana (sport, kultura, socijalna zaštita), kao i oni koji se odnose na unapredjenje rada državne uprave (sudstva, policije, vojske i državne administracije).

Ovo je prilika da pozovem sve zainteresovane pojedince, kompanije, predstavnike lokalne samouprave i državnih organa da nam pošalju svoje ideje i sugestije i pomognu državi u realizaciji ovako značajnog projekta, kako za Srbiju, tako i za svakog gradjanina.

Srdačno vaš,
Mlađan Dinkić

Od tada, Plan se ubrzano razvija, a od nedavno se promene mogu pratiti i na sajtu : www.nip.sr.gov.yu (Pogledajte više detalja vezanih za izvore finansiranja, strukturu investicija, predložene i odobrene projekte ...)

U PDF fajlu možete videti projekat nacionalnog investicionog plana :


klikni za PDF fajl

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.