NavMenu

Kako jedemo tako i mislimo, kako mislimo tako i živimo - Jelena Jurić pokrenula "Make and bake" proizvodnju zdravih slatkiša

Izvor: eKapija Sreda, 10.10.2012. 13:26
Komentari
Podeli

Proizvodnju u tonama, zamenila je ograničenim količinama. Iz velikog sistema kakav je konditorska kompanija "Jaffa Crvenka" otišla je u sopstveni biznis, a rukovođenje stotinama zaposlenih zamenila upravljanjem tročlanim timom. I kaže, to joj je taman.

Jelena Jurić, bivša direktorka "Jaffe", osnovala je "Make and bake", koja se bavi proizvodnjom zdravih poslastica, ručno pravljenih.

- Ono što nedostaje na tržištu su nove i inovativne stvari, sve je postalo po malo dosadno, a mala proizvodnja omogućava da budete fleksibilni i zabavni, da možete da pravite ograničene serije, sezonske proizvode, od svežih i trenutno dostupnih sastojaka – kaže na početku razgovora za "eKapiju" Jelena Jurić.

Na pitanje kako se odlučila da započne sopstveni posao, kaže da više voli da kaže da je odlučila da napravi "sopstvene proizvode".

Jelena JurićJelena Jurić

- S obzirom na to da sam tehnolog po struci, profesionalni ideal za mene je bio kreirati svoje lične proizvode, a kada su se sabrali formalno obrazovanje i iskustvo stečeno u proizvodnji, to je bio logičan put. Pored toga već godinama pokušavam da za svoju porodicu i sebe organizujem zdravu, ali ukusnu hranu. Postoji, prema mom mišljenju, zabluda da je ovakva kombinacija nemoguća, ali mi našim proizvodima dokazujemo suprotno.

Budući da dolazi iz velikog sistema kakav je "Jaffa", Jelenu Jurić smo pitali, koje su razlike u poslovanju?

Jurić kaže da su sada razlike u odnosu na poslovanje, na koje je navikla radeći u velikim sistemima, ogromne.

- Ovakav način rada je potpuno druga dimenzija u skoro svakom segmentu poslovanja. U velikim kompanijama vi ste samo deo sistema koji funkcioniše po korporativnim pravilima, a moja težnja je usmerena prema, za današnje vreme i merila, retro organizaciji male porodične manufakture. Razlozi ovakvog izbora su mnogobrojni, ali prvo mi pada napamet rečenica jednog prijatelja: Baš te briga, sad možeš na posao u kožnim pantalonama! I upravo zato što ja u životu ne bih obukla kožne pantalone, ova rečenica predstavlja odličan rezime svih razloga za ovakav izbor.

Kada govorimo o ceni proizvoda, naša sagovornica smatra da je uvreženo mišljenje da je zdrava hrana i skupa hrana, samo "linija manjeg otpora i loše opravdanje za inertnost kako u životu tako i u organizaciji ishrane".

- Kao što dan proveden u prirodi ne mora ništa da vas košta, osim dobre volje da se ugasi televizor i biciklom ili autobusom izađe iz grada, sa sendvičem i jabukom u rancu, tako i zdrava ishrana zahteva samo malo organizacije i posvećenosti. Dobrom kombinacijom jeftinijih i skupljih sastojaka mogu da se naprave čuda.

Kolači sa lavandom, brusnicom, lešnikom...

Tako "Make and bake" proizvodi kolače i kolačiće koristeći integralna brašna dobijena mlevenjem celog zrna heljde, pšenice, raži i ovasa...Od dodataka tu je med, brusnica, borovnice, lešnik, ali i retko upotrebljavana – lavanda.

- Kombinacije ukusa su moji lični favoriti i favoriti meni bliskih ljudi čije mišljenje cenim. Ideja je da pravimo proizvode koji su posebni zbog svojih novih i neobičnih ukusa u kombinaciji sa tradicionalnim ukusom "domaćih kolača". Lavanda konkretno predstavlja ukus koji nije nov, samo je zaboravljen, a korišćena je u ishrani još u antičkim vremenima. S bzirom da svoja leta od detinjstva provodim na Hvaru tamo sam imala zadovoljstvo da probam različite deserte sa lavandom koji su fenomenalni i naš Cookiz sa lavandom je moja želja da to iskustvo podelim sa drugima – kaže direktorka firme "Make and bake".

Kada su u pitanju kanali prodaje, njihovi proizvodi se plasiraju uglavnom po specijalizovanim radnjama zdrave hrane, kao i "gift shop"-ovima.

Ukusi bude želje

Jelena Jurić misli i da se njihovi slatkiši mogu poistovetiti sa željama za putovanjima, novim iskustvima i saznanjima, sa otvorenošću da se proba nešto novo i neobično.

- Možda ne možete svake nedelje da otputujete u drugi deo sveta, ali sigurno možete da probate nešto novo i neobično, ne mora ni da vam se svidi, ali iskustvo vam ostaje...Nek’ to za početak bude čaj za jesenje popodne, uz kolačić sa lavandom, u društvu dobre knjige...

Vredne ruke poželjne

Posao u Novom Sadu počinje tročlani tim. Kako će dalje biti?

- Plan je da ne odustajemo od ručne proizvodnje, da svaki pojedinačni proizvod i ubuduće napravimo sa pažnjom i ljubavlju. Ulagaćemo kao i dosada vreme, znanje i maštu, a zapošljavaćemo sve vredne ručice koje u tome mogu da nam pomognu - najavljuje optimistično za "eKapiju" Jelena Jurić.

Jelena Đelić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.