NavMenu

Srbija i RS zajednički realizuju projekte iz oblasti energetike, mostogradnje i saobraćaja - Do decembra i avio linija Beograd-Banja Luka

Izvor: eKapija/Beta Sreda, 03.10.2012. 08:21
Komentari
Podeli

Ivica Dačić i Milorad DodikIvica Dačić i Milorad Dodik

Predsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je danas u Banja Luci da za Srbiju ne postoji preči interes od saradnje sa Republikom Srpskom i naglasio da je ta saradnja za Srbiju od strateškog značaja.

Dačić je nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, kojem je prisustvovao i predsednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić, podsetio na to da je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma i da se zalaže za poštovanje Dejtona i njegovu promenu samo ukoliko o tome postoji saglasnost tri naroda i dva entiteta.

- To je jasna politika koju ima Srbija i na osnovu koje funkcionišu njeni odnosi i sa Banja Lukom i sa Sarajevom - poručio je premijer Srbije.

On je, osvrnuvši se na činjenicu da Srbija i Republika Srpska imaju Sporazum o specijalnim paralelnim vezama, naglasio da ne veruje da bi iko u svetu mogao da kaže nešto protiv toga.

Vlade Srbije i Republike Srpske danas su u Banjaluci postigle dogovor i definisale rokove u vezi sa više zajedničkih projekata, koje bi u narednom periodu trebalo da realizuju Srbija i RS.

Dve vlade zadužile su nacionalne kompanije "Srbijagas" i "Gas Res", kao i resorna ministarstva, da u najkraćem roku potpišu sporazume o razumevanju i o realizaciji Memoranduma o izgradnji kraka gasovoda "Južni tok" kroz RS, koji je predsednik RS Milorad Dodik nedavno u Sočiju potpisao sa ruskim "Gazprom"-om.

Vlade Srbije i RS naložile su resornim ministarstvima da u roku od 30 dana izvrše reviziju projekta "Srednja Drina", koji podrazumeva izgradnju četiri hidroelektrane, ukupne vrednosti između 700 i 800 mil EUR.

Ovaj projekat, prema ranije potpisanom sporazumu dve vlade, zajednički bi realizovali RS, Srbija, kao i italijanska kompanija, koja je strateški partner Srbije u ovom projektu.

- Parlament Srbije treba da ratifikuje ovaj sporazum, zatim potrebno je da proverimo ratifikaciju sporazuma u Italiji i da ovom projektu damo zeleno svetlo - kazao je premijer RS Aleksandar Džombić posle zajedničke sednice Vlada Srbije i RS održane u Banja Luci.

On je kazao da su na sednici razmatrani i imovinsko-pravni odnosi "Srbijagasa" i preduzeća "Gazpromet" iz Istočnog Sarajeva, čiji je raniji vlasnik bio "Srbijagas".

Prema Džombićevim rečima, resorna ministarstva u roku od mesec dana treba da predlože modalitet kako bi "Srbijagas" dobila vlasnički udeo u kapitalu preduzeća na teret RS, ali da pri tome ne budu oštećeni mali akcionari, s ozbirom na to da je "Gazpromet" ranije privatizovan.

Nadalje, dve vlade zadužile su resorna ministarstva da u narednih 30 dana naprave sporazum između "Elektroprivrede Srbije" (EPS) i "Elektroprivrede RS" (EP RS), kojim bi se definisao izvoz električne energije iz RS u Srbiju.

Ivica Dačić i Milorad DodikIvica Dačić i Milorad Dodik

Vlade Srbije i RS danas su razmotrile i projekte sanacije mostova na reci Drini - u Zvorniku, Bratuncu i Skelaninima i donele zaključak prema kojem sredstva potrebna za rekonstrukciju ta tri mosta treba da budu obezbeđena u narednoj budžetskoj godini.

Zaključeno je i da projektna dokumentacija za izgradnju novog mosta Fakovići-Bačevci, treba da bude završena do 30. juna sledeće godine.

Dve vlade potpisale su i protokol o saradnji na projektu "Podrinje", kojim će se povezati i unaprediti saradnja 24 opštine s obe strane Drine, po 12 iz RS i iz Srbije.

Dogovoreno je da se do 1. decembra ove godine otvori aviolinija Banja Luka-Beograd, pri čemu bi letovi bili svakodnevni, a postignut je dogovor i o obuci pilota Helikopterskog servisa RS na Vojnoj akademiji u Beogradu. Postignut je dogovor i o projektu "Dositej", odnosno informatičkom opismenjavanju učenika u RS, koji će Vlada Srbije kreditirati sa 10 mil EUR.

Vlada Srbije odobriće i 10 mil EUR kredita za kupovinu teretnih vagona u Srbiji za potrebe "Železnica RS".

Dve vlade dogovorile su da zajednički osnuju Institut "Ivo Andrić" u Višegradu do 30. juna sledeće godine, pri čemu bi polovinu sredstava za finansiranje izdvajala Srbija, a drugu polivinu RS.

Osim toga, dogovoreno je da će Srbija pozajmiti 20.000 tona pšenice RS, ako za to bude potrebe. Takođe, doneta je odluka i da se izradi studija o komplementarnosti privreda Srbije i RS, a razmatrani su i modaliteti uklanjanja necarinskih barijera između BiH, odnosno RS i Srbije.

Dogovoreno je i maksimalno pojednostavljivanje procedura izdavanja dvojnih državljanstava građanima RS koji žele državljanstvo Srbije, a razmatrana je i mogućnost učešća Srbije u izgradnji Memorijalnog centra Gradina.

Milorad Dodik je ocenio da niz projekata koje su Srbija i Republika Srpska realizovale u prošlosti predstavljaju dokaz da se nastavlja dalje i predstavljaju osnov za dalju saradnju.

On je podsetio na činjenicu da su Srbija i Hrvatska potpisnice Dejtonskog sporazuma, i dodao da Srbija u tom smislu ima svoje nesumnjive odgovornosti. Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i Republike Srpske odvijaju se u okviru prakse, koja je prihvatljiva za sve.

Predsednik Republike Srpske se založio i za to da se ti odnosi podignu na što viši nivo i najavio da će uskoro biti održan sastanak Saveta za implementaciju specijalnih i paralelnih veza i poželeo da zajednički sastanak dveju vlada uspe.

Džombić je istakao da je strateški cilj Republike Srpske negovanje dobrih i uspostavljanje još boljih odnosa sa Srbijom.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.