NavMenu

"SCA" Novi Sad - podsistem za satelitsko praćenje vozila "Terragis" u "Parking servisu" Beograd

Izvor: eKapija Utorak, 25.09.2012. 12:40
Komentari
Podeli

JKP "Parking servis" iz Beograda je doneo odluku o održavanju i daljem razvoju softverskog sistema "Pauk video nadzor" u delu koji se odnosi na funkcionisanje podsistema za satelitsko praćenje vozila "Terragis". Zato je sa firmom "SCA" d.o.o. iz Novog Sada, 23. avgusta 2012. godine potpisan ugovor o nadgradnji sa isporukom i ugradnjom rezervnih delova, a vrednost posla je 500.000 dinara.

"SCA" ovaj sistem zove TERA sistem za satelitsko praćenje vozila (AVL) i flotni menadžment koje korisnicima pruža kvalitetne informacije o lokaciji i eksploataciji pojedinačnih vozila kao i celog voznog parka. Sistem se sastoji od 2 segmenta, Tera uređaja koji se ugrađuju u vozila i Tera softvera koji je odgovoran za komunikaciju sa TERA uređajima i obradu podataka.

TERA uređaji su ugrađeni u vozila i koriste GPS satelite ("global positioning system") za precizno definisanje lokacije (koordinata) na kojoj se nalazi vozilo. Informacije o lokaciji i statusu vozila (stanje motora, vrata, napona akumulatora i sl), TERA uređaji prenose do GSM operatera koristeći GPRS i/ili SMS prenos podataka preko izabranog GSM operatera. Od GSM operatera do krajnjeg korisnika, informacije se prenose putem VPN veze preko javnog Internet-a, iznajmljene "frame relay" veze ili opet koristeći GPRS/SMS prenos podataka.

Dodatne informacije o firmi SCA

Pored pomenutog, SCA se bavi i automatizacijama u industriji, gde nude kompletna rešenja nadzora i upravljanja (projektovanje, isporuku opreme, izradu programske podrške i izvođenje projekata u celini) za fabrike za preradu pijaće vode i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, mešaone stočne hrane, mlinove i silosem fabrike iz oblasti konditorske industrije i prehrambene industrije uopšte, postrojenja naftne industrije, elektroenergetske objekte (trafo-stanice, termoelektrane), farmaceutska postrojenja i mnoge druge objekte, prema zahtevima naših komitenata …

Poseban deo u okviru nadzora i upravljanja čine projekti praćenja i analize niskonaponske električne mreže i kompenzacija reaktivne energije sa ciljem ostvarenja ušteda u potrošnji.

Specijalnost im je i realizacija projekata i softverskih rešenja za daljinski nadzor i upravljanje procesima i to centralizovani odnosno distribuirani nadzor koristeći SCADA sisteme, lokalno i/ili daljinsko praćenje rada i upravljanje procesima (PLC, HMI), kao i komunikacione tehnologije i linkovi prema udaljenim lokacijama

Pored standardnih komunikacionih tehnologija koje obuhvataju optičke/kablovske komunikacije sa standardnim industrijskim protokolima (RS-485, Modbus, Profibus, DeviceNet i sl.) i radio komunikacione linkove, u mogućnosti su da reše i zahteve gde se prenos podataka obavlja koristeći GSM komunikaciju (GPRS i/ili SMS) čime nude zaokružen komunikacioni sistem pogodan za sve vrste aplikacija.

U oblasti energetske efikasnosti - uštede električne energije u industriji, SCA se bavi uvođenjem sistema koji, u prvom koraku, vrše merenje, arhiviranje i analizu najvažnijih električnih veličina niskonaponske mreže. Mesto merenja može biti trafo stanica (jedna ili više u okviru industrijskog objekta), glavni razvodni orman, razvodni orman koji napaja grupu potrošača ili nekog od većih pojedinačnih potrošača.

Merenje se obavlja korišćenjem analizatora mreže. Jedan ili više analizatora mreže se povezuju na računar na kome se vrši arhiviranje svih merenih vrednosti, njihovo prikazivanje i analiza. Način prenosa podataka od analizatora mreže do računara je raznolik (žična veza, radio veza i sl.) i zavisi od konkretnog projekta.

Na računar se instalira jedan od SCA Energo softverskih paketa. Vrsta softverskog paketa zavisi od konkretnog projekta. Paleta softverskih rešenja je prilagođena potrebama korisnika.

Uvođenje sistema za neprekidno merenje, arhiviranje i analizu parametara niskonaponske električne mreže predstavlja prvi, ali neophodan korak ka preduzimanju daljih mera koje direktno dovode do uštede električne energije, odnosno, do vidljivih finansijskih efekata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.