NavMenu

(Ekonomist) Prava „investiciona eksplozija“ u hotelijerstvo Crne Gore, novi biser se zove Splendid, stiže i Hilton ?

Izvor: Ekonomist magazin Utorak, 01.08.2006. 12:12
Komentari
Podeli

Boravak slavnog glumačkog para Majkla Daglasa i Ketrin Zite Džons (da je negde drugde možda bi ova imena bila navedena obrnutim redom) na Svetom Stefanu i uplovljavanje njihove jahte u kotorsku luku čak ni u Podgorici nije bilo propraćeno poplavom (makar više lažnih nego istinitih, kao što u takvim slučajevima i biva) vijesti. Beograd je, pak, taj “rande vu” zvezda i bukvalno bojkotovao (zašto - nije važno). Londonski Dejli ekspres, međutim, otkriva da poznati par - koji se, uzgred, odmara u Hrvatskoj - zapravo želi da na crnogorskom primorju kupi kuću i tako obogati svoju kolekciju nekretnina u Njujorku, Bermudima, Majorki. U tome im, pišu dalje Englezi, pomaže crnogorski princ Nikola Petrović, inače arhitekta, koji već redizajnira palatu Perast (a gde bi drugde nego u Perastu) za bivšeg privatnog sekretara princa Majkla od Kentsa, Džona Kenedija. Kenedi, koji je bolje pamtećoj ovdašnjoj publici poznat i kao savetnik Slobodana Miloševića, sad se zbog toga, prenose takođe mediji, kaje i izvinjava, ali to za ovu priču i nije važno. Važnije je da Dejli Ekspres još piše da princ Nikola “pokušava da radi” na tome da Crna Gora, čija je obala bogata baroknim vilama, postane neka vrsta jadranskog Monaka.

hotel Splendidhotel Splendid

Tako je euforija povodom otvaranja (više nego) luksuznog hotela Splendid u Bečićima dobila svoj neočekivani nastavak. Iako je odmah sutradan po svečanom otvaranju (na dan crnogorske državnosti, 13. jula, i “po prvi put u nezavisnoj i međunarodno priznatoj Crnoj Gori”) Splendid ponovo zatvoren - da bi bio “na miru” i do kraja završen - to nije mnogo pomutilo zadovoljstvo i slavlje, kako domaćina, vlasnika hotela, tako, reklo bi se, i čitave “turističke Crne Gore”. Jer, reč je o objektu kakvog zaista, po luksuzu i kvalitetu usluga koje obećava, nije bilo na čitavom Južnom Jadranu i koji će, po najavama sudeći, biti ponos crnogorske turističke ponude.

Splendid je, međutim, samo “šlag na tortu” crnogorskog hotelijerstva, jer je u izgradnju novih i rekonstrukciju starih hotela samo u poslednje dve godine u Crnoj Gori uloženo 200 miliona eura. Najviše se ulagalo upravo u Bečićima. Hotel Belvi Iberostar je rekonstruisan zajedničkim snagama vlasnika kompanije, Belvi hotels grupe, koja je stari hotel kupila prije tri godine i špansko-njemačke kompanije Iberostar. Uloženo je ukupno 30 miliona eura i hotel sada ima 600 luksuzno opremljenih soba sa 1.500 ležaja. Menadžer cijelog kompleksa je Tomislav Mikulić iz Hrvatske, koji je vodio elitne hotele - Iberostar Epidaurus i Iberostar Albatros. Iz ove kompanije stižu najave da će na Jadranu graditi još dva hotela, od kojih jedan najvjerovatnije u Crnoj Gori.

U Bečićima su rekonstruisani i hoteli Montenegro i Mediteran, kao i ove godine otvorena (bivša) Panorama, koja sada nosi naziv Kveen of Montenegro. U Herceg Novom je ove godine otvoren hotel Belvi Sun resorts (bivša Topla). Prije dvije godine rekonstruisan je hotel Maestral u Miločeru, u koji je vlasnik, kompanija Hit iz Slovenije, uložila oko 30 miliona eura. Isto važi i za hotele Bjelasica u Kolašinu i Podgorica u Podgorici. Za mjesec dana biće otvoren i rekonstruisani hotel Turjak u Rožajama, kao i Plavsko jezero u Plavu. Novo ruho dobiće i hotel Planinka na Žabljaku.

Konačno, na najpoznatijem delu crnogorske obale, u Budvi, u toku je rekonstrukcija vila Avala, a početak rekonstrukcije i samog hotela Avala očekuje se početkom jeseni. Za budvansku rivijeru vezana je i jedna ponajviše ekskluzivna vijest. Ima, naime, najava da će se, možda već od jeseni, u Budvi graditi hotel nekog od najpoznatijih hotelskih lanaca u svijetu (pominje se Hilton) i da će se u vezanom aranžmanu podići kategorija Slovenske plaže na četiri zvjezdice. Direktor Budvanske rivijere, Duško Lalićević, tim povodom je protekle nedjelje bio u Beču. Nezvanično se saznaje da je tamo potpisan ugovor sa austrijskom Soravia grupom, vrijedan 70 miliona eura.

poziv na pretplatu na

hotel Splendidhotel Splendid
na www.ekonomist.co.yu

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.