NavMenu

(RZZS) Republika Srbija - spoljnotrgovinska robna razmena, jun 2006

Izvor: RZZS Ponedeljak, 31.07.2006. 20:36
Komentari
Podeli

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Republike Srbije za period

januar-jun 2006. godine iznosi:

- 8301,6 miliona dolara - porast od 22,2% u odnosu na isti period prethodne godine;

- 6744,6 miliona evra - porast od 27,4% u odnosu na isti period prethodne godine.

Izvezeno je robe u vrednosti od 2508,1 miliona dolara, što čini povećanje od 18,9% u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno za 5793,5 milion dolara, što je više za 23,6% u odnosu na isti period prethodne godine.

Izvoz robe, izražen u evrima, imao je vrednost od 2037,1 miliona, što čini povećanje od 24,1% u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz robe, izražen u evrima, imao je vrednost od 4707,5 miliona, što je više za 28,9% u odnosu na isti period prošle godine.

Promet robe sa Crnom Gorom u periodu januar-jun ove godine koji se evidentira u carinskom postupku preko ’’evidencione JCI’’ iznosi 265,2 miliona evra (otprema 206,6 mil. evra, a doprema 58,7 mil. evra). Ukoliko bi se u rezultate spoljnotrgovinske robne razmene uključio promet sa Republikom Crnom Gorom, onda bi ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Republike Srbije sa inostranstvom, iskazano u evrima, bila 7009,8 miliona.

Izvoz robe imao bi vrednost od 2243,7 miliona evra, što čini povećanje od 24,9% u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz robe imao bi vrednost od 4766,2 miliona evra, što je više za 28,2% u odnosu na isti period prošle godine. Deficit izražen u evrima iznosio bi 2522,5 miliona.

Povećanje uvoza u proteklih šest meseci, posledica je:

· uvoza energenata. Uvoz gasa, nafte, struje, koksa, butana i dizela u prvih šest meseci ove godine iznosio je 981 miliona dolara, što čini 21,0% ukupnog uvoza.

· uvoza rude bakra i gvožđa (158 miliona dolara), koje se koriste za proizvodnju osnovnih i drugih metala, a koji na svetskom tržištu imaju povoljnu cenu u ovom momentu.

· Rasta tražnje (javne i lične potrošnje). Zbog rasta kredita koji su mnogo dostupniji u odnosu na prethodne godine, došlo je do povećanja tražnje, a to je opet uticalo na kretanje uvoza. To potvrđuje i činjenica da je uvoz drumskih vozila u periodu januar-jun 428 miliona dolara, što je 9,2% ukupnog uvoza.

Povećanje izvoza rezultat je:

· do sada obavljene privatizacije i restrukturisanja preduzeća, kao i potpisanih i ratifikovanih ugovora o slobodnoj trgovini sa zemljama potpisnicama Pakta o stabilnosti;

· suficita u razmeni hrane. Izvoz žitarica i proizvoda od njih je 104 miliona dolara, a od toga otpada 71 miliona dolara na kukuruz. Na izvoz šećera otpada 88 miliona dolara.

· suficita u razmeni gotovih tekstilnih proizvoda, zahvaljujući potpisanom Sporazumu sa EU i preferencijalnom statusu koji uživaju naše robe.

· Porasta svetskih cena osnovnih metala i rasta ekonomske aktivnosti u svetu.

Deficit za period januar-jun 2006. godine iznosi 3285,4 milion dolara, što čini povećanje od 27,5 % u odnosu na isti period prethodne godine. Deficit izražen u evrima iznosi 2670,4 miliona, što čini povećanje od 32,8 % u odnosu na isti period prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom, posmatrano u dolarima iznosi 43,3% i manja je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 45,0%. Posmatrano u evrima, pokrivenost uvoza izvozom je 43,3%, a u istom periodu prethodne godine bila je 44,9%.

U periodu januar-jun 2006. godine, u strukturi izvoza po nameni proizvoda (princip pretežnosti), najviše su zastupljeni proizvodi za reprodukciju 69,2% (1736 miliona dolara), slede roba za široku potrošnju 25,6% (642 miliona dolara) i oprema 5,2% (130 miliona dolara).

U strukturi uvoza po nameni proizvoda najviše su zastupljeni proizvodi za reprodukciju 63,5% (3681 milion dolara), slede roba za široku potrošnju 21,5% (1247 miliona dolara) i oprema 14,9 % (866 milion dolara).

U izvozu, u posmatranom periodu, glavni spoljnotrgovinski partneri bili su: Italija (423,9 miliona dolara); Bosna i Hercegovina (314,3 miliona dolara) i Nemačka (273,1 miliona dolara).

U uvozu, u istom periodu, glavni spoljnotrgovinski partneri bili su: Ruska Federacija (979,3 miliona dolara); Nemačka (549,4 miliona dolara) i Italija (492,4 miliona dolara).

Spoljnotrgovinska robna razmena u proteklom periodu bila je najveća sa Evropskom Unijom (više od polovine ukupne razmene). Sa Bosnom i Hercegovinom je ostvaren spoljnotrgovinski suficit, od 177 miliona dolara. Sa Italijom imamo uravnoteženiju spoljnotrgovinsku razmenu nego lane. Zahvaljujući Sporazumu o slobodnoj trgovini kao i konkurentnosti naših proizvoda, imamo suficit i sa Makedonijom.

Međutim, sa druge strane, najveći deficit javlja se u trgovini sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa.

izvor : Republički zavod za statistiku www.statserb.sr.gov.yu

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.