NavMenu

Pripreme za jesenju setvu - U zamenu za pšenicu i kukuruz Vlada iz Robnih rezervi ratarima omogućila mineralno đubrivo

Izvor: RTS Subota, 15.09.2012. 13:57
Komentari
Podeli

Da bi poljoprivrednici što bolje obavili jesenju setvu, Vlada Srbije omogućila im je da preko Robnih rezervi nabave mineralno đubrivo u zamenu za pšenicu i kukuruz, po uslovima i do 20% povoljnijim od tržišnih.

Umesto za novac, kilogram mineralnog đubriva NPK poljoprivrednici mogu da nabave za 1,65 kilograma pšenice roda 2012. ili 1.9 kilograma roda 2013. godine ili za 1.55 kilograma ovogodišnjeg ili 2 kilograma kukuruza iz naredne godine.

Dragomir Budimirov, poljoprivrednik iz Vršca, kaže da nisu sigurni u kvalitet tog veštačkog đubriva, dok Stanislav Ivkov razmišlja da je lakše da proda kukuruz i uzme pare, a onda ima mogućnost da bira đubrivo.

Uprkos primedbama, interesovanje proizvođača za razmenu je veliko, kažu u Robnim rezervama. Iako je ponuđeno sve što je na zalihama - 9.100 tona mineralnog đubriva prema zahtevima, traži se 21 hiljada tona.

Goran Tasić iz Direkcije za robne rezerve objašava da mora da se proveri da li svi koji su podneli zahteve ispunjavaju uslove. - Onda će stručne službe raspodeliti količinu od 9.100 tona na ispravne zahteve srazmerno i vremenu prijavljivanja i mogućnostima koje imamo - ističe Tasić.

Tasić dodaje da je Direkcija ponudila ono što trenutno ima na zalihama, a to je mineralno đubrivo NPK tri petnaestice, fabrike "Azotara Pančevo".

Stručnjaci kažu da bi za jesenju setvu bilo bolje da je obezbeđeno đubrivo drugačijeg sastava. Ali, kako to nije slučaj, trebalo bi iskoristiti ono što se nudi, a to je NPK.

- Bez obzira što ova kombinacija nije preporučljiva, a neko je forsira poslednjih godina, na ovaj način se dolazi do jeftinijeg đubriva i ono će koliko toliko da poveća prinos - kaže Dragi Stevanović sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Po prinosima Srbija i te kako zaostaje za evropskim zemljama, a jedan od razloga je i što proizvođači koriste tri puta manje đubriva od svojih kolega u Evropi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.