NavMenu

(BC Bilten) Drugi čovek po bogatstvu poklonio novac dobrotvornom fondu najbogatijeg čoveka na svetu

Izvor: BC Bilten Utorak, 25.07.2006. 14:51
Komentari
Podeli

Svet je začuđen kada je poznati svetski investitor, filantrop i drugi čovek po bogatstvu Voren Bafet poklonio novac u dobrotvorne svrhe i to upravo dobrotvornom fondu najbogatijeg čoveka na svetu. Na pitanje novinara da li je možda bolestan odgovara da se zaista odlično oseća. „Ali šta se onda dešava? Da li ova promena ima veze sa smrću njegove žene Suzan“ – pitala se javnost. „Suzi nije bila oduševljena kad sam joj jednom rekao da ćemo postati bogati. Ili je nije bilo briga, ili mi nije verovala. Ona je htela da novac poklonimo društvu. Složio bih se sa Endru Karnegijem koji je jednom rekao da bogatstvo, čiji je najveći deo zarađen od društva, u velikoj meri treba i da bude vraćen društvu“ – kaže Bafet.

Strast i razum Melinde i Bila Gejta

Bafet smatra da i humanitarne akcije moraju da rade svi aktivni i angažovani ljudi: „Razlog zbog kojeg sam odlučio da deo novca poklonim fondaciji Bila i Melinde Gejts je taj što ih dugo znam, proveo sam dosta vremena s njima i zadivljen sam njihovim radom u fondaciji. Slušao sam njihove prezentacije o programu fondacije i oduševljen sam entuzijazmom, strašću i energijom koju unose u svoj rad. Mogu slobodno da kažem da su oboje u tom poslu i glavom i srcem“.

Javnost je zanimalo koliko odluka o donaciji $37 milijardi i njeno objavljivanje imaju veze sa najavom Bila Gejtsa da će smanjiti svoje angažovanje u Majkrosoftu i više se posvetiti radu u humanitarnoj organizaciji. Bafet tvrdi da su se stvari poklopile i da je odluka Bila Gejtsa slučajno došla u isto vreme kada je on odlučio da pokloni novac.

Deca i rasipništvo

Bafet je šokirao javnost i time što svojoj deci ništa nije ostavio u nasledstvo, već je donirao novac u njihove humanitarne fondove.

„Suzi i ja imamo divnu decu, ali s obzirom na okolnosti u kojima su živeli i mogućnosti obrazovanja koje su imali, nijedno od nas ne misli da ih je trebalo previše obasipati novcem. Još uvek verujem u filozofiju koju je Fortune citirao pre 20 godina – da neko ko je veoma bogat treba svojoj deci da ostavi dovoljno novca da rade bilo šta, ali ne i dovoljno da ne radi ništa. To što oni sad rade je vraćanje novca društvu – baš ono što smo Suzi i ja mislili da treba da se uradi s tim novcem. I nije baš da samo ispisuju čekove: uložili su mnogo truda i vremena u ovaj projekat.“

Novac ne budi emocije u svakome

„Gajim malu nadu da će ovaj moj gest ohrabriti i druge bogate ljude da urade sličnu stvar. Biznismeni to stalno rade sa svojim investicijama. Ulažu svoj novac u ljude u koje imaju poverenja. Ted Tarner, čijoj se filantropskoj aktivnosti divim, jednom mi je rekao da mu se ruka tresla kada je potpisivao donaciju od milion evra. Ja nemam taj problem, jer u mom slučaju nema emotivne pozadine.“

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.