NavMenu

Kraljevo se širi na desnu obalu Ibra - Izgradnja mosta prvi korak ka novom stambeno-poslovnom jezgru

Izvor: eKapija Petak, 24.08.2012. 14:05
Komentari
Podeli

KraljevoKraljevo

Posle nekoliko godina najave, konačno je počela izgradnja mosta na Ibru u Kraljevu koji će povezati Ribnicu i Karađorđevu ulicu preko Skopljanske ulice.

Ovaj most, doneo je nadu da će Kraljevo konačno dobiti i novi deo grada, jer je sa njegove druge strane planirana izgradnja poslovnog i stambenog kompleksa.

Most je dužine 240 metara i pored putničke nalazi se i biciklistička staza. Oslanja se na pet stubova od kojih se nijedan ne nalazi u reci Ibar. Trenutno se radi na asfaltiranju dela nekadašnjeg bedema i raščišćavanju prilaza do reke.

Kako za "eKapiju" kaže Goran Vuković iz sektora Urbanizma Direkcije za izgradnju Kraljeva, izgradnjom pristupne saobraćajnice od Žičke ulice do predviđenog mosta i izgradnjom samog mosta, stvoriće se prvi gradski prsten.

KraljevoKraljevo

To praktično znači, kako objašnjava Vuković, da će stvoriti obilaznicu oko centra Kraljeva i time znatno rasteretiti saobraćajne gužve.

Vrednost ove investicije je oko 180 miliona dinara, a novac je predviđen budžetom grada Kraljeva u okviru kapitalnih investicija.

Investitor je Direkcija za planiranje i izgradnju Kraljevo a izvođač radova je kraljevačka firma "Yu Keops", koja je do sada učestvovala na izgradnji 15 mostova u Srbiji. Projekat je izradila kompanija "N-ing".

Izgradnja mosta trebalo bi da bude završena za godinu dana.

Novi centar grada

Jeste da su mostovi sami po sebi velika sreća, da spajaju ljude, čineći im tako život lakšim, ali ovaj most imaće posebnu važnost. Naime, prema urbanističkim planovima, kako je "eKapija" i ranije pisala o tome, most je samo prvi korak ka oživljavanju dela grada sa njegove druge strane.

KraljevoKraljevo

Urbanistička prenatrpanost učinila je da u Kraljevu više nema mesta za gradnju. Zbog toga je na desnoj obali Ibra, na površini od 140 hektara, planiran drugi, novi deo Kraljeva.

U strogom centru Kraljeva spojile su se nova i stara gradnja, pa kažu, da u nekim delovima grada, ni između zgrada više ne može da se prođe. Zbog toga je napravljen plan da se deo Kraljeva proširi preko Ibra. Mnogi već pričaju kako će se odlaziti u tzv. Novo Kraljevo.

Da li će istine u tom poređenju biti, moći će da se kaže tek po realizaciji planova. A plan nije da nije ambiciozan.

Prostorni plan na desnoj obali reke inače predviđa gradnju kombinovanih sadržaja, od poslovnih preko sportskih do stambenih. Nezvanično, kako su to neki mediji već navodili, to i jeste razlog što već poodavno više uglednih domaćih, ali i stranih investitora merka parcele u ovom delu Kraljeva.

Kažu da će u tom naselju moći da živi oko 7.000 ljudi, a izgled novog kompleksa predstavljaće kombinaciju kompleksa zgrada i porodičnih kuća. U naselju će biti škola, vrtić, zdravstvena ambulanta, pijaca, lokali, magacini, park..

J.Đ.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.