Izvor: eKapija | Utorak, 14.08.2012.| 15:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Usvojen plan reorganizacije "Telefonije" - Namirenje oko 18,5 mil EUR potraživanja prodajom "Beotela", poslovne zgrade i gasne infrastrukture

(Foto: b)

Beogradski privredni sistem "Telefonija" usvojio je plan reorganizacije, kojim je predviđeno potpuno izmirenje obaveza prema više od 1.000 poverilaca. Ukupna potraživanja iznose oko 18,5 mil EUR, od čega su najveći deo obaveze prema finansijskim institucijama.

- Ovo je verovatno najbrže usvojena reorganizacija u Srbiji - kaže za "eKapiju" Vladimir Pavlović, direktor "WM Equity Partners", konsultantske kuće koja je sačinila Plan reorganizacije i koja ja zadužena za praćenje njegovog sprovođenja.

Naime, unapred pripremljen Plan reorganizacije "PS Telefonija ad" usvojen je na ročištu 9. avgusta 2012. u Privrednom sudu u Beogradu. Čitav proces je trajao nešto kraće od dva meseca. Plan je dostavljen sudu 15. juna, a već 20. juna, sud je doneo Rešenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka i doneo je meru zabrane izvršenja na imovini "PS Telefonija ad" Beograd.

(Foto: b)

Pavlović kaže i da je važno napomenuti da je za plan glasalo 100% poverilaca klase A1, A2 i D1, dok je u klasi D2 plan usvojen sa 65% glasova za, i samo 4 glasa protiv.

Pomenuti plan biće kombinacija sanacione i likvidacione reorganizacije, što znači da će dobar deo založne imovine biti prodat, čime se postiže brzo namirenje finansijskih poverilaca. Poverioci su podeljeni u 7 klasa, od kojih se tri klase isplaćuju pre početka primene Plana.

Rok za namirenje banaka je 1. decembar 2013. godine.

- Tu "Telefonija" nije taktizirala, te je na prodaju stavila zavisno preduzeće "Beotel", za koje je predviđeno da se proda u roku od 6 meseci uz mogućnost produženja roka za još 6 meseci. Mi očekujemo da će "Beotel" biti prodat do kraja ove godine, budući da su tri kompanije, lokalno prisutne, već zainteresovane.

Tako će banke, čija su potraživanja oko 15 mil EUR, biti namirene od prodaje "Beotela", zatim i od prodaje poslovne zgrade u Kumodraškoj ulici u Beogradu, parcele u Cerskoj ulici i gasne infrastrukture koju ima "Telefonija".

- Broj zaposlenih se u prethodnom stečajnom postupku prilično smanjio, i mi ne očekujemo da će biti potrebe za novim značajnim otpuštanjima - kaže Pavlović.

Predsednik nadzornog odbora "Telefonije" Branimir Bošković, kaže za "eKapiju" da je izuzetno zadovoljan usvojenim planom. Međutim, kaže, do ovoga ne bi ni došlo da su razni fondovi i društvena preduzeća izmirivali svoje obaveze prema "Telefoniji" na vreme.

- Nakon višemesečne blokade računa, reorganizovano preduzeće "PS Telefonija ad" Beograd će moći ponovo da uzme učešće na tenderima i da punu pažnju posveti razvoju svoje osnovne delatnosti, dok će zaposleni nastaviti da rade u normalnim okolnostima i u skladu sa tim stvoriti uslove da redovno primaju svoje zaslužene zarade - kažu u "Telefoniji".

Bošković napominje da je izuzetno zahvalan investitorima koji su u prethodnom periodu verovali u "Telefoniju", i nisu odmah počeli da raskidaju ugovore. I on veruje da će uskoro prodati "Beotel", budući da je to "izuzetno dobra kompanija sa dobrom infrastrukturom".

Podsećanja radi, račun "Telefonije" bio je u blokadi od 28. marta, nakon što je jedna banka započela lančanu blokadu od strane svih poverilaca, da bi ubrzo bila blokirana i zavisna društva.

"Telefonija" je tada nastavila sa svojim poslovanjem, napravljeni su sastanci sa svim većim poveriocima, kao i načelan dogovor o načinu deblokade kompanije i zavisnih preduzeća.

Ova kompanija se kotira na Beogradskoj berzi, a nekada je bila i članica indeksa Belex 15. Današnja cena akcija na zatvaranju trgovanja iznosila je 85 dinara, tako da je tržišna kapitalizacija kompanije nešto malo manja od 50 miliona dinara.

Jelena Đelić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE