Izvor: eKapija | Četvrtak, 09.08.2012.| 16:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Torontal" spreman za seoski turizam - Etnokuća u Ruskom Selu kod Kikinde dobija osvetljenje u dvorištu, u planu i dogradnja 16 soba

Etnokuća "Torontal", u Ruskom Selu kod Kikinde, u prošloj godini dobila je restoran, a pre mesec dana završen je i pavljion kod jezera, koji je povezan mostićem. Urađen je i trotoar koji povezuje sve objekte, a trenutno se postavlja javna rasveta u dvorištu.

Na celom placu biće postavljeno 170 kandelabera, a sredstva za javnu rasveti obezbedila je Direkcija za izgradnju grada Kikinde. Osvetljenje etno kuće "Torontal", o kojoj brine istoimeno udruženje građana, postavlja firma "Caddy inženjering" iz Kikinde. Vrednost radova, prema ugovoru, iznosi 1,143 miliona dinara.

Udruženje Mađarski obrazovni, kulturni i omladinski centar "Torontal" nastalo je 2004. godine, sa ciljem očuvanja tradicije i običaja mađarskog naroda. Tada su odlučili da na dva hektara, izgrade etnokuću sa neophodim objektima, radi razvijanja seoskog turizma. U kući "Torontal" se tokom čitave godine organizuju različite manifestacije. U ovoj objekat do sada je uloženo ukupno 30 miliona dinara.

Etnokuća u Ruskom Selu sada ima kapacitete za smeštaj 12 osoba, ali je u planu da se centralni obejekat nadogradi sa 16 soba. Udruženje "Torontal" ima projekat za ovu investiciju, a sredstva planira da potraži u fondovima Evropske unije. Kako je objavio "Radio-Kikinda", neophodno je 800.000 EUR.

Sledeći koraci su marketinški, odnosno predstavljanje samog objekta i prezentacija svih sadržaja koji se ovde nude. Planirano je i otvaranje suvenirnice.

U Ruskom Selu, svakoga leta organizuju se etnokampovi starih zanata, gde deca i mladi uče grnčariju, tkanje, vezivanje perlica, pletenje korpi od pruča, batik...

Ovogodišnji, 9. po redu, etnokamp starih kanata u "Torontalu" održan je od 22. do 31. jula, kao deo manifestacije Kikindsko kulturno leto.

Majstori starih zanata sa Palića, iz Martonoša, Nove Crnje i Ruskog Sela, podučavali su 72 mališana starim, tadicionalnim zanatima, a radovi nastali u kampu su predstavljeni na izložbi.

Kikindska opština dobila je 7 miliona dinara putem javnog kokursa NIS-a, za finansiranje projekata iz sporta, kulture, eklologije i nauke (za koje je ove godine ukupno namenjeno 86 miliona dinara). Konkurs je obuhvatao gradove o opštine sa kojima NIS ima potpisan ugovor o saradnji. Kikindska opština je deo dobijenog novca – 250.000 dinara, dala organizaciji "Torontal", upravo za organizovanje kampa starih zanata.

U etnokući u Ruskom Selu je 2. avgusta održan i šesti Festival gulaša. Kako su najavili iz Udruženja "Torontal", planiraju da organizuju i festivale u kuvanju kajsija i gomboca, i da još više promovišu gastronomiju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.