Izvor: eKapija | Sreda, 08.08.2012.| 10:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šta sadrži i kako se izdaje energetski pasoš zgrade?

(Foto: b)

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja donelo je 5. jula Pravilnik o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada.

Sertifikat je dokument koji sadrži izračunate vrednosti potrošnje energije u okviru određene kategorije zgrada, energetski razred i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava zgrade

Energetski pasoš moraju imati sve nove zgrade, kao i postojeće zgrade koje se rekonstruišu, adaptiraju, saniraju ili energetski saniraju, osim zgrada koje su ovim pravilnikom izuzete od obaveze energetske sertifikacije.

Uslovi za izdavanje energetskog pasoša zgrade su: za postojeću zgradu – da se koristi u skladu sa propisima kojima se uređuje izgradnja objekata; a za novu zgradu – da je projektovana i izgrađena u skladu sa propisima kojima se uređuje izgradnja objekata i propisima kojima se uređuju energetska svojstva zgrada.

Energetski pasoš zgrade sadrži podatke o energetskom razredu zgrade prema njenim energetskim svojstvima određenim na osnovu izračunate potrebne finalne godišnje toplotne energije za grejanje za referentne klimatske podatke i omogućava poređenje zgrada s obzirom na njihova energetska svojstava.

Zgrade se svrstavaju u osam energetskih razreda prema energetskoj skali od "A+" do "G", s tim da "A+" označava energetski najpovoljniji, a "G" energetski najnepovoljniji razred.

Pravilnik će biti primenjivan od 30. spetembra 2012. godine.

Za više informacija


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.