Izvor: seebiz.eu | Utorak, 07.08.2012.| 16:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rusi izvoze aluminijum preko Luke "Ploče", plaše se zaplene u Baru

Zbog odluke menadžmenta Kombinata aluminijuma da svoje proizvode izvozi preko Luke "Ploče", logistički lanac u Crnoj Gori na godišnjem nivou gubi najmanje 1 mil EUR.

Pri tome, barski "Kontejnerski terminal i generalni tereti" (KTGT) imaju gubitak od najmanje 900.000 EUR, dok za još najmanje 600.000 EUR kratkih rukava ostaje "Montecargo", domaće špediterske kuće i drugi partneri, tvrde "Vijestima" iskusni poznavaoci spoljnotrgovinskog poslovanja.

Uprava Kombinata aluminijuma i njen partner "Glencore" odlučili su još u maju prošle godine da aluminijum izvoze preko Luke "Ploče" u Hrvatskoj, jer se boje da bi zbog velikih dugova neko od poverilaca mogao zapleniti aluminijum u skladištu u Baru.

To je dovelo u ozbiljne probleme "Kontejnerske terminale", nekadašnji deo Luke "Bar", ali i druge učesnike u ovom poslu. Zbog ovoga veliki broj crnogorskih preduzeća ima sve manje poslovanje sa Kombinatom aluminijuma, kojem je država donedavno plaćala subvencije za struju i praštala deo poreskih dugova.

Ova odluka uticala je da izvoz u Hrvatsku sa prošlogodišnja četiri skočio na 47 mil EUR.

U upravi KTGT su upoznati sa razlogom promene transportne rute aluminijumskih ingota iz Podgorice, međutim, niko od kontaktiranih članova izvršnog menadžmenta te firme nije želeo da komentariše ovu situaciju.

- Nesporno je da od maja prošle godine KAP ne izvozi ingote preko gatova KTGT. Što se ingota koji se mogu videti u luci tiče, reč je o tranzitu iz inostranstva za kupca u Srbiji preko Crne Gore - bilo je sve što je rečeno "Vijestima" iz uprave KTGT.

Na drugoj strani, izvori "Vijesti" ukazuju da švajcarski "Glencore" ingote od KAP-a kupuje po principu "ex works", dakle odmah nakon proizvodnje, u samoj fabrici. To znači da ingoti nisu vlasništvo KAP-a već po njihovom napuštanju fabričkog kruga.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.