NavMenu

Rusi izvoze aluminijum preko Luke "Ploče", plaše se zaplene u Baru

Izvor: seebiz.eu Utorak, 07.08.2012. 16:32
Komentari
Podeli

Zbog odluke menadžmenta Kombinata aluminijuma da svoje proizvode izvozi preko Luke "Ploče", logistički lanac u Crnoj Gori na godišnjem nivou gubi najmanje 1 mil EUR.

Pri tome, barski "Kontejnerski terminal i generalni tereti" (KTGT) imaju gubitak od najmanje 900.000 EUR, dok za još najmanje 600.000 EUR kratkih rukava ostaje "Montecargo", domaće špediterske kuće i drugi partneri, tvrde "Vijestima" iskusni poznavaoci spoljnotrgovinskog poslovanja.

Uprava Kombinata aluminijuma i njen partner "Glencore" odlučili su još u maju prošle godine da aluminijum izvoze preko Luke "Ploče" u Hrvatskoj, jer se boje da bi zbog velikih dugova neko od poverilaca mogao zapleniti aluminijum u skladištu u Baru.

To je dovelo u ozbiljne probleme "Kontejnerske terminale", nekadašnji deo Luke "Bar", ali i druge učesnike u ovom poslu. Zbog ovoga veliki broj crnogorskih preduzeća ima sve manje poslovanje sa Kombinatom aluminijuma, kojem je država donedavno plaćala subvencije za struju i praštala deo poreskih dugova.

Ova odluka uticala je da izvoz u Hrvatsku sa prošlogodišnja četiri skočio na 47 mil EUR.

U upravi KTGT su upoznati sa razlogom promene transportne rute aluminijumskih ingota iz Podgorice, međutim, niko od kontaktiranih članova izvršnog menadžmenta te firme nije želeo da komentariše ovu situaciju.

- Nesporno je da od maja prošle godine KAP ne izvozi ingote preko gatova KTGT. Što se ingota koji se mogu videti u luci tiče, reč je o tranzitu iz inostranstva za kupca u Srbiji preko Crne Gore - bilo je sve što je rečeno "Vijestima" iz uprave KTGT.

Na drugoj strani, izvori "Vijesti" ukazuju da švajcarski "Glencore" ingote od KAP-a kupuje po principu "ex works", dakle odmah nakon proizvodnje, u samoj fabrici. To znači da ingoti nisu vlasništvo KAP-a već po njihovom napuštanju fabričkog kruga.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.