NavMenu

Prva farma za proizvodnju organskih jaja u Dupljaji kod Bele Crkve

Izvor: B92 Ponedeljak, 06.08.2012. 08:57
Komentari
Podeli

Srbija je ove godine dobila prvu sertifikovanu farmu za organsku proizvodnju jaja na Balkanu.

U odnosu na uobičajen način proizvodnje, organska proizvodnja deluje skoro egzotično.

Ovako proizvedena jaja će biti 50% skuplja od onih standardnih, što nažalost znači da većina građana ipak neće moći da ih priušti.

U Dupljaji kod Bele Crkve oko 1800 kokica Stevice Kračunjela je pušteno da se potpuno slobodno kreću okolo, kljucaju, čeprkaju i hrane sa osim žitaricama i sa onim što nađu u prirodi.

Mlado jato koje još nema osamnaest nedelja se sastoji isključivo od starih autohtonih rasa živine i hrani se samo sertifikovanom organskom hranom. To je bio jedini put da se za ovde proizvedena jaja dobije sertifikat da su organska.

Stevica Kračunjel, odgajivač koka je pionir u ovom poslu, očekuje da jato pronese uskoro.

- Mada se današnja živina hrani isključivo koncentratom, zapravo kada im se da izbor kokice uživaju u tome da pasu travu. Kada su tek doseljene - trava je bila u visini pasa, a sada je gotovo nema.

Preko dana živina se slobodno kreće , a tokom noći sama ulazi u veliki kokošinjac gde provodi noć. Kada jato pronese, petlovi će biti prodati kao organska piletina. No, to što su ovako gajene koke srećne ima praktičnu vrednost jer ima manje hormona stresa u njihovim proizvodima.

Još uvek se ne zna ko će kupovati jaja, ali ima interesovanja, pa proizvođači veruju da će kupac naći. U svakom slučaju Stevica Kračunjel se nada zaradi, jer će imati robu koju niko drugi u ovom momentu ne može da ponudi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.