NavMenu

Omogućeno ukrupnjavanje i zakupljivanje državnih njiva

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 17.07.2006. 11:15
Komentari
Podeli

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su na sednici održanoj u petak zakone o poljoprivrednom zemljištu i o organskoj proizvodnji.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu omogućava ukrupnjavanje i zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na period od jedne do 20 godina, a takođe uređuje planiranje, zaštitu, uređenje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta kao dobra od opšteg interesa. Grupisanjem zemljišta, kao mere uređenja poljoprivrednog zemljišta, poljoprivrednici će moći da, uz pomoć države, grupišu parcele na dobrovoljnoj osnovi, što će im omogućiti lakše i jeftinije obrađivanje zemljišta, jer će posed biti sastavljen od jednog, eventualno dva ili tri dela.

Biće formirana i Uprava za poljoprivredno zemljište, a predviđeno je i formiranje informacionog sistema o poljoprivrednom zemljištu, koji će evidentirati podatke i o državnom i o privatnom zemljištu.

Zakon o organskoj proizvodnji i organskim prioizvodima uvodi nacionalni znak za organske proizvode, stavljanje oznaka koje će jasno ukazivati na poreklo, kvalitet i metode proizvodnje. Tim zakonom predviđeno je obeleževanje organske biljne i stočarske proizvodnje, postojanje jedinstvene evidencije i sertifikacije usklađene sa propisima EU, što bi omogućilo njihov izvoz na strana tržišta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.