NavMenu

Šejh-Mustafino turbe dobija novi izgled - Donacija Turske za sanaciju zaštićenog spomenika kulture u Beogradu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 30.07.2012. 11:04
Komentari
Podeli

Šejh-Mustafino turbe, zidana grobnica turskog velikodostojnika sa kraja 18. veka, dobiće uskoro potpuno nov izgled. Iako je beogradski spomenik kulture zaštićen zakonom, turbe je dugo bio veoma zapušten, što je podstaklo na ideju da bi trebalo da bude obnovljen, prenosi "Beoinfo".

- Turbe se nalazi u kulturno-istorijskoj celini "Područje oko Dositejevog liceja", nedaleko od Studentskog parka. Uz još jednu na Kalemegdanu, ovo je jedina sačuvana građevina takvog tipa u Beogradu. Pored spoljašnjeg i unutrašnjeg dela, urediće se i prostor oko nje, kako bi bila dostupnija javnosti. Turbe je objekat zatvorenog tipa jer je grobnica i u njih se u principu ne ulazi, ali će kroz prozore moći da se vidi sadržaj unutrašnjosti, koja je po pravilu veoma skromna i svedena - rekao je Dejan Vasović, gradski arhitekta.

Turska agencija za saradnju i koordinaciju u Beogradu (TIKA), u ime Vlade Turske, obezbedila je sredstva za sanaciju i restauraciju ovog objekta. Izradu projekta sanacije finansiralo je Ministarstvo kulture, a uradio ga je Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture. Projekat je dobio dozvolu od republike, takođe ima i građevinsku dozvolu i uskoro će TIKA pokrenuti proceduru konkursa za izvor izvođača radova. Grad je dostavio spisak licenciranih izvođača, a sa ovom agencijom početkom jula potpisan je i protokol o saradnji.

Opština Stari grad iselila je i srušila objekte koji su u neposrednoj blizini bili nelegalno postavljeni i bezmalo se naslanjali na turbe. Konzervatorski nadzor nad radovima obaviće Gradski zavod za zaštitu spomenika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.