Izvor: Južne vesti | Petak, 27.07.2012.| 12:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Hram" dobio dozvolu za eksploataciju kamenog uglja u rudniku "Jerma" kod Babušnice

(Foto: b)

Čuveni rudnik uglja "Jerma" kod Babušnice, u kome je snimljen jedan od prvih jugoslovenskih igranih filmova, mogao bi uskoro ponovo da počne da radi.

Odbornici Skupštine opštine dozvolili su pirotskom privatnom preduzeću "Hram" eksploataciju kamenog uglja, za koji se smatra da je jedan od najkvalitetnijih u Evropi.

Tačnije, ovo preduzeće je još 2004. godine dobilo saglasnost Ministarstva rudardstva i energetike, a lokalna vlast sada je "Hramu" dala saglasnost da koristi pravo ulaza u tri jame rudnika u selu Rakita.

Prema proceni stručnjaka kameni ugalj iz rudnika "Jerma" je među najkvalitetnijim u Evropi. Nakon što je 2004. godine pokrenuta procedura otvaranje rudnika brojne analize stručnjaka sa beogradskog Rudarsko-geološkog fakulteta, ispostavilo se da je reč o veoma kvalitetnom kamenom uglju sa primesama antracita, koji je preko potreban cementarama, železarama i toplanama. Procenjene rezerve kreću se blizu 100 miliona tona.

Rudnik "Jerma" zatvoren je 1964. godine, ali je ostao poznat po tome što je 1929. godine tu snimljen prvi "naručeni" igrani film u Kraljevini Jugoslavije, "Rudareva sreća", zagrebačkog reditelja Josipa Novaka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.