Izvor: Danas | Utorak, 05.04.2005.| 12:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

2005, Kraljevski dvorovi na Dedinju ponovo otvoreni za turističke obilaske - pogledajte šta Vas sve tamo očekuje

Kraljevski dvorovi na Dedinju ponovo otvoreni za turističke obilaske

 

Prošle godine 40 hiljada posetilacaOvogodišnja sezona turističkih obilazaka Kraljevskih dvorova na Dedinju, otvorila se 2. aprila i trajaće do 30. oktobra. Kraljevski i Beli dvor tokom 2004. godine obišlo je više od 40.000 domaćih i stranih posetilaca. Dedinjsko brdo postalo je popularno tek kada je kralj Aleksandar Prvi Ujedinitelj, posle ženidbe sa rumunskom princezom Marijom od Hoencolerna rešio da na Dedinju sagradi porodičnu vilu. Imanje na kome se nalazi dvorski kompleks pripadalo je Srpskoj patrijaršijiod koje je otkupljeno 1925. godine.


Zdranja Kraljevskog i Belog dvora sagrađena su u prvoj polovini 20. veka. Najpre su bili dom kraljevske porodice Karađorđević, potom na kratko kuća, a potom i rezidencija doživotnog predsednika posleratne, komunističke Jugoslavije i svih njegovih nastavljača, da bi se sredinom 2001. krug zatvorio povratkom princa Aleksandra. Dedinjski dvorski kompleks obuhvata površinu od 135 ha, od kojih je 90 pod šumom. Osim Kraljevskog i Belog dvora pripadaju mu i pomoćne zgrade Dvorske garde, Prijavnice, Maršalata dvora, kuhinje, garaže... Dvorski park je uređen prema idejama Eduarda Andrea, direktora Versajskog parka. Umetnički vrednim posebno se smatra prostor oko bazena, gde su mesto našli i radovi vajara Ivana Meštrovića.Mali Kremlj, dedinjska varijanta Teremnog dvorca, svakako je najuzbudljivije mesto u celom zdanju. Svodovoi i zidovi oslikani su motivima iz bajke o žar-ptici iz srpske epske poezije, posebno „Dušanove ženidbe“. Najveći salon zove se „Čarobni“ ili „Magični“, a tu su i vinoteka, soba za kartanje, „Sala šapata“ inspirisana „Šeherezadom“ Rimskog Korsakova, u kojoj je iza šuma vode zidne fontane. Dvorska bioskopska sala je prva privatna bioskopska dvorana u Srbiji.Obilazak Belog dvora organičen je samo na prostorije u prizemlju. Na čuvenu galeriju na spratu sa slikama Albretha Altdorfera, Paola Veronezea, Gaspera Digea, Remranta ili njegovih učenika (polemike još traju) moguće je samo baciti pogled iz Centralnog hola.

 

"Dedinjske dvorske ture" organizovaće se svake subote i nedelje od 11,00-13,00 h. Posete se organizuju isključivo uz prethodno prijavljivanje u turističkom infomrativnom centru u podzemnom prolazu kod Palate "Albanija", na brojeve telefona 011/635-622 i 064/818-1016. Cena ulaznice iznosi 285 dinara po osobi, a grupe su ograničene na najviše 50 posetilaca.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.