NavMenu

(AG Nekretnine) Tržište nekretnina u Dubaiju

Izvor: AG Nekretnine Utorak, 11.07.2006. 20:11
Komentari
Podeli

dr Željko Popović, dipl. inž. građ.

Parsons Brinckerhoff

Abu Dhabi, UAE

popovicz@pbworld.com

Poslednjih godina tržište nekretnina u Dubaiju beleži takav porast da se može proglasiti pravim fenomenom. Najveći uticaj na to tržište svakako predstavlja stabilna stopa porasta broja stanovnika od oko 5.6% godišnje, počevši od 1992. godine do danas. Predviđa se da će grad Dubai dostići broj od 2 miliona stanovnika 2010. i oko 3,5 miliona stanovnika 2015. godine. Interesantno je da oko 82% sadašnjeg stanovništva predstavljaju stranci, koji su se privremeno doselili privučeni solidnim mogućnostima za zaposlenje i započinjanje biznisa.

Razvoj tržišta nekretnina u Dubaiju ozbiljno je stimulisan izmenama u zakonodavstvu 2002. godine, kada je dozvoljeno da stranci, pod određenim uslovima, mogu da kupuju nekretnine i njima slobodno raspolažu. Od tada sve analize ukazuju na meteorski ekonomski rast. Tržište nekretnina je prethodne 2005. godine donelo oko 3.2 milijarde dolara prihoda u kasu Dubaija, pri čemu zaista veliki projekti tek počinju. Perimetar Dubaija, koji označava granice gradskog područja, prema podacima Dubai Municipality-ja svake kodine se uvećava za oko 6.2% zbog realizacije novih investicionih projekata. Veliki intenzitet gradnje, prodaje i izdavanja objekata povoljno utiče na smanjenje zavisnosti od naftne privrede, generišući oko 10% državnih prihoda koji ne potiču od nafte. Povećana građevinska aktivnost predstavlja značajan zamajac za razvoj ostalih proizvodnih i uslužnih delatnosti.

Naravno, vidljive su i negativne posledice pojačane izgradnje. Ona uzrokuje velike saobraćajne probleme i zahteva dodatne napore države u pogledu obezbeđenja kvalitetnog snabdevanja svežom vodom i električnom energijom, kao i odvoda otpadnih voda. Ko god poželi da se provoza ulicama Dubaija u vreme početka ili kraja radnog vremena, treba da se pripremi na višesatno čekanje u kolima i kilometarske, nepodnošljive kolone automobila. Javni gradski transport je veoma nerazvijen, pa je automobil neophodan za život.

Stalna potražnja za stanovima i poslovnim prostorom uticala je na značajno povećanje inflacije i uvećanje cena izgrađenog prostora. Trenutno se prosečan kvadratni metar stambenog prostora u Dubaiju prodaje za oko 3,200-3,500 dolara, što je za oko 60-70% više nego pre dve godine. Smatra se da će u narednoj godini ove cene porasti za još oko 15%. Cene izdavanja stanova i poslovnog prostora takođe su u proseku porasle za više od 70%, a na elitnim lokacijama i za mnogo više od 100% u odnosu na stanje od pre dve godine.

Predviđa se da će završetkom velikih projekata, koji su u toku, ponuda naglo porasti i suzbiti dalji porast cena na tržištu nekretnina. Procenjuje se da će u naredne tri godine biti izgrađeno i pušteno u prodaju oko 84,000 novih stambenih jedinica. Smatra se da će taj impozantan broj uspeti da zadovolji, pa čak i značajno premaši trenutno povećanu tražnju. Takođe, strahuje se da porast imigracije, koja povoljno utiče na tražnju, može da se uspori ili čak prestane, zbog naglog povećanja cena stambenog i poslovnog prostora. Iako se tržište nekretnina u Dubaiu po cenama još uvek nije približilo cenama najskupljih evropskih gradova, nije ni mnogo daleko od njih. Stidljivo se pojavljuju i diskusije o mogućem “pucanju balona”, naduvanog povećanom tražnjom usled mehaničkog priliva stanovništva i moćnom reklamnom kampanjom, koja uveliko prelazi granice države.

U podgrejanoj atmosferi tržišta nekretnina, vlasti Dubaija pokušavaju da osnaže dugoročnu perspektivu za postojeće i buduće vlasnike nekretnina. Ohrabrujuće deluju najave da ce se Dubai kandidovati za domaćina olimpijskih igara 2020. godine, čime se posredno sugeriše da će vrednost nekretnina rasti. Državna glasila posebno ističu pozitivne primere iz prošlosti, kao što su Barselona (1992), Sidnej (2000) i Atina (2004), kada su cene nekretnina značajno rasle zbog održavanja velikog sportskog događaja.

Ostaje da se u narednom periodu vidi kakav će trend imati tržište nekretnina u Dubaiju, posle fantastično uspešnog početnog perioda.

Komercijalni korisnici Ekapije imaju privilegiju jeftinije pretplate i oglašavanja u AG NEKRETNINAMA. Pogledajte kakve smo popuste obezbedili za Vas.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.