NavMenu

"Bambi", "Knjaz Miloš" i "Mlekara Subotica" poslovaće pod kapom "Imleka" - "Danube Foods Group" do kraja 2012. konsoliduje firme radi izlaska na berzu

Izvor: eKapija Subota, 21.07.2012. 11:03
Komentari
Podeli

Svetlana GlumacSvetlana Glumac

Kompanije "Bambi-Banat", "Mlekara Subotica" i "Knjaz Miloš" mogle bi do kraja ove godine poslovati pod kapom "Imleka". Naime, to je deo plana konsolidacije industrija hrana i pića koji "Danube Foods" grupa ima, a koji je usko povezan sa njenom najavom izlaska na berzu.

Prema planovima koji naš investicioni fond ima, do kraja ove godine trebali bi da izađemo na berzu, i to Londonsku ili Varšavsku – kaže u razgovoru za "eKapiju" Svetlana Glumac, direktorka korporativnih i regulatornih poslova "Danube Foods Group".

Kako kaže Glumac, to znači da će se sve rukovoditi i voditi pod brendom "Imleka", ali samo zbog izlaska na berzu, jer će i dalje će postojati kompanije koje se zovu kao do sada.

Ona pojašnjava da je plan da listiranje bude sprovedeno putem inicijalne javne ponude što bi svakako uticalo na to da obezbede sebi bolju poziciju za dalje pregovore o prodaji.

- Mi planiramo konsolidaciju i izlazak do kraja 2012, osim ako ne prodamo neku od kompanija do tada. Mi smo investicioni fond koji prosto čeka svog kupca. Ne kažem da nam nije lepo ovde, naprotiv, mi smo jako puno uložili u Srbiji u sve naše kompanije. Na primer, i "Bambi- Banat" i "Imlek" su jako puno porasli od 2002. godine kada je Fond došao na tržište, na tim kompanijam se dosta radilo. Ali možda se desi prodaja jedne od njih, nakon čega ćemo konsolidovati one kompanije koje preostanu.

"Bambi" pre "Imleka"

Svetlana GlumacSvetlana Glumac

Na pitanje da li su sada, bliže prodaji "Bambija" nego "Imleka", sagovornica "eKapije" kaže:

- "Bambi" pregovara sve vreme koliko i "Imlek". Što se "Imleka" i odustajanja "Campine" tiče, mi smo imali problem jednog neracionalnog kursa, koji je rastao sve vreme od ugovorene cene, i zaista nismo želeli da tako veliku kompaniju damo u bescenje. Ali, moram priznati, da tu ima i malo patriotskog momenta, ne samo profita. Ne želimo se da se obezvredi naša kompanija, niti ljudi u nju.

Sa druge strane, i pregovori oko "Bambija" i "Imleka" su sve vreme u toku.

Ona je ranije na konferenciji za novinare napomenula kako ni kompaniji "Campina" nisu vrata zauvek zatvorena:

- Ko god se bude javio i cenio naše proizvode kao sebi ravne- možemo razgovarati.


Pozicioniranje u regionu

"Imlek" je nedavnom kupovinom mlekare "Natura Vita" iz Teslića u Republici Srpskoj (RS) za 8 mil EUR, prilično ojačao i regionalno, a time su, kako kažu, želeli i da utiče na dalju konsolidaciju tržišta mleka u RS i BiH.

Svetlana Glumac oštro je demantovala da je kupovina mlekare u Tesliću uticala na zatvranja pogona Novosadske mlekare, izjavivši da je ta kupovina završena mnogo pre odluke o zatvaranju pogona zbog koga su ovih dana u žiži javnosti.

- Mi smo već vlasnici "Mlijekoprodukta" u Kozarskoj Dubici. Spajanjem ovih kompanija postali smo sada druga najjača mlekara u BiH, ali pošto izvozimo I proizvode Imleka , onda možemo reći da smo prvi i tamo.. Takođe "Mlijekoprodukt" i "Natura Vita" oko 50% svojih proizvoda izvoze u Hrvatsku i time prave balans u proizvodnji mleka u regionu. I naša mlekara u Makedoniji "Bi milk" je takođe među prve tri. Generalno govoreći, mi smo kao "Imlek" vodeća mlekara u regionu, ali, ako posmatramo kumulativno- nismo, što znači da nam još predstoji pozicioniranje.

Kajmak od ulaska Hrvatske u EU

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, mogao bi da obezbedi i bolju tržišnu poziciju Srbiji, koja neće imati carinu za izvoz poljoprivrednih proizvoda na susedno tržište. Da će naša zemlja imati koristi od toga, nada se i direktorka korporatorativnih poslova "Danube Foods Group".

- Ulazak Hrvatske u EU sigurno će uticati na promenu uslova poslovanja, posebno kada je tržište mleka u pitanju. Srbija neće imati carinu za izvoz poljoprivrednih proizvoda u Hrvatsku, dok će Hrvatska imati carine koje Srbija ima prema EU, a koje idu u pravcu liberalizacije, ali ne potpune – kaže ona I dodaje da Grupa ima planove da se bolje pozicionira i u Hrvatskoj.

- Zasada se Hrvatska pokriva iz Bosne. Što se nekih akvizicija tiče, mi jesmo kupili tamo jedan pogon i dogovorili smo se sa njihovim vlastima, da se to mleko proizvodi pod lokalnim brendom.

Glumac je za naš portal najavila da već sledeće nedelje imaju pregovore sa velikim hrvatskim trgovinskim lancima koji bi trebali da uvrste mleko te Grupe iz Kozarske Dubice i "Natura Vite" u svoj prodajni program.


Jelena Đelić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.