Izvor: eKapija | Četvrtak, 19.07.2012.| 13:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izložba Metahousing predstavlja Srbiju na Olimpijadi kulture u Londonu

(Foto: b)

Na Međunarodnoj izložbi arhitekture i dizajna 2012, u okviru Olimpijade kulture, koja se u organizaciji Britanskog saveta održava od 21. juna do 23. septembra u Londonu, učestvovaće više od 50 zemalja sa svih kontinenata na preko 15 lokacija u širem centru grada.

U ovom periodu u okviru Londonskog festivala arhitekture 2012 (www.lfa2012.org), pod nazivom The Playful City, biće predstavljeno više 30 izložbi, organizovani brojni razgovori, stručna predavanja, tematske radionice i šetnje na fascinantnim lokacijama u Londonu. Jedna od njih je Ambika P3, reprezentativni izložbeni prostor Univerziteta Vestminster u samom centru grada, u kom je od 22. juna do 15. jula predstavljen projekat pod nazivom Arhitektura promene: četiri kontinenta, pet perspektiva (www.p3HubSpace.org).

Prostrana galerija Ambika P3 pretvorena je u niz jedinstvenih izložbenih paviljona u kojima su prezentovane izložbe pet zemalja: Kariba, Namibije, Srbije, Južne Afrike i Tajvana. Ovih pet zemalja je predstavilo svoju savremenu arhitekturu, gradove, strukture i koncepte obeležene snažnim promenama. Srbiju je predstavila izložba Metahousing, autora Miloša Spasića, kustosa Muzeja grada Beograda.

Izložba Metahousing je predstavila najprepoznatljivije, krajnje, ultimativne aspekte neolitske i savremene arhitekture Beograda. Izložba je prikazala vinčansko naselje u Stublinama sa preko 200 nadzemnih kuća, segmente novobeogradskog bloka 21 – Šest kaplara i elemente arhitekture za 21. vek – Centar za promociju nauke, Blok 39.

Komesar nastupa Republike Srbije je arhitekta Jelena Ivanović Vojvodić, direktor i osnivač BINA-e (Beogradske internacionalne nedelje arhitekture). Projekat Metahousing su organizovali BINA, Muzej grada Beograda i Društvo arhitekata Beograda uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, Grad Beograda i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA). Partner projekta je bio Centar za promociju nauke, a donator "Rasina Energogas".

Izložba Metahousing je privukla pažnju publike i organizotaora i dobila pozitivne kritike stručne publike.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.