NavMenu

Srpska banka odgovorila na pitanja SNS o sastanku sa Šoškićem

Izvor: Beta Sreda, 18.07.2012. 18:47
Komentari
Podeli

Srpska banka danas je, povodom pitanja Srpske napredne stranke (SNS) o sastanku direktora te banke Ivana Maričića sa guvernerom Dejanom Šoškićem i ministrom Dušanom Petrovićem, saopštila da je više puta inicirala sastanke guvernera sa kompanijama koji su klijenti te banke.

-Na molbu rukovodstva Srpske banke guverner je zakazao sastanak sa ministrom Petrovićem i predstavnicima kompanija čija je osnovna delatnost agrobiznis, radi pojašnjenja najnovijih mera Narodne banke Srbije (NBS) - piše u saopštenju Srpske banke dostavljenom agenciji Beta.

Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović ranije danas je na konferenciji za novinare o prodaji akcija "Politike" pitao i šta je Dušan Petrović radio na sastanku sa guvernerom NBS Dejanom Šoškićem i viceguvernerima Mirom Erić i Bojanom Markovićem.

Srpska banka je saopstila da je takođe veoma važna tema na tom sastanku bila i analiza cena hrane kao ključne komponente koja definiše stopu inflacije, kao i moguće mere finansijskog sektora i monetarne vlasti na području snižavanja troškova finansiranja.

Nebojša Stefanović je na konferenciji za novinare pitao i kako je na taj sastanak doveden vlasnik "Farmakoma" Miroslav Bogićević, direktor Srpske banke i Goran Perčević i na koji način su tražili da Srpska banka emituje obveznice vezane za evro, da te obveznice otkupi NBS a da onda taj novac uloži u "Farmakom" i "Interkomerc".

- Direktor Srpske banke Ivan Maričić je u više navrata posredstvom medija ukazivao da je neophodno razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica nominovanih u devizama od strane domaćih banaka koje bi za dinare otkupljivala NBS, da bi se na taj način obezbedio pun efekat dinarizacije. Tako bi se došlo i do jeftinih dinarskih kredita za podsticaj izvoza i podizanja nivoa deviznih rezervi zemlje - piše u saopštenju Srpske banke.

Srpska banka je saoštila da je u državnom vlasništvu 98% i da stoga smatra potpuno opravdanim pitanja koja se postavljaju u javnosti o njenom radu, jer je to banka svih građana Srbije.

- Takođe smatramo izuzetno važnim da budući nosioci najodgovornijih državnih funkcija budu upoznati sa našim radom i problemima sa kojima se suočava finansijski sektor - piše u saopštenju Srpske banke povodom pitanja koje je postavio SNS.

Ta banka je navela da je 90% njenog kreditnog potencijala plasirano srpskim kompanijama, što nije slučaj ni sa jednom domaćom poslovnom bankom.

- Kreditni portfolio Srpske banke sačinjen je od najboljih srpskih kompanija, kao i kompanija koje se nalaze u restruktuiranju - dodaje se u saopštenju.

Navodi se i da rukovodstvo Srpske banke veoma pažljivo analizira pozitivne i negativne trendove u realnom sektoru ekonomije i stara se da preventivno utiče na moguću pojavu finansijskih problema u domaćim kompanijama, kao i da dodatnim finansijskim sredstvima podstiče kompanije koje kontinuirano podižu svoje kapacitete.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.