NavMenu

ČEZ želi da u regionu Balkana stvori svoju novu bazu, vrlo zainteresovani za EPS i elektranu Pljevlja

Izvor: Pregled Utorak, 05.04.2005. 12:27
Komentari
Podeli

Generalni direktor ČEZ-a Martin Roman uskoro treba da dođe na  prve konkretne razgovore sa srpskim partnerima o budućoj saradnji, jer žele da u regionu Balkana stvori novu bazu ČEZ-a. ČEZ je najveći izvoznik struje u  Evropi i sedmi je po veličini proizvodnje.

 

Po uspešnoj akviziciji  tri distribucione firme, na zapadu Bugarske, tj. oblasti koja se direktno  graniči sa Srbijom, pobedili su i na tenderu za rumunsku  distribucionu firmu Oltenia koja se, takođe, direktno nadovezuje na oblast. Učesnici su tendera za  prodaju tri elektrane u Bugarskoj. Priprema se prodaja tri elektrane u Rumuniji, zatim privatizacija tamošnje distribucione firme Muntenia Sud. Potom Makedonija i Crna Gora. U prvoj polovini godine očekuje se početak privatizacije elektrane na ugalj i rudnika u Crnoj Gori. Reč je o elektrani Pljevlja u vlasništvu države, i o manjinskom udelu od 32 %.

 

Polovinom februara 2005. u Skoplju je bilo javno predstavljanje ČEZ-a kao i nedavno u Beogradu. U ČEZ-u smatraju da je Srbija  od  eminentnog  interesa i zato su se partnerima u Srbiji nedavno predstavili na skupu koji su sami organizovali. ČEZ i EPS su veoma bliski, imaju sličnu strukturu: od rudnika, preko proizvodnje, do  distribucije. (Pregled)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.