NavMenu

Terapija matičnim ćelijama iz pupčanika povratila sluh devojčici od 2 godine

Izvor: eKapija Ponedeljak, 16.07.2012. 15:40
Komentari
Podeli

Virusna infekcija koja je napala Stefani Konor tokom trudnoće stavila je njenu nerođenu bebu u rizik za neurološko oštećenje i doživotno oštećenje sluha.

- Bilo je traumatično - rekla je Stefani, opisujući momenat saznanja o stanju njenog deteta.

- Bilo je kao da oplakujete gubitak deteta.

Sa godinu dana, beba Madlen bila je kompletno gluva na desno uho a na levom uhu dijagnostikovan je značajan gubitak sluha. Mada je aparat pomagao u pojačavanju nekih zvukova, nikada neće dovesti do oporavka od već načinjene štete u njenom uhu.

Međutim, jednostavna eksperimentalna procedura u kojoj je porodica Konor uključila Madlenu, vrlo verovatno joj je povratila sluh i obrnula tok njenog poremećaja.

U januaru 2012, Madlena je sa dve godine postala prvo dete koje je primilo eksperimentalnu terapiju za lečenje gubitka sluha kroz kliničku studija na Memorial Hemann-Texas Medical Center, tokom koje su joj u uho ubrizgane njene matične ćelije koje su do tada bile pohranjene u banci matičnih ćelija.

Tokom prethodnih šest meseci, Stefani kaže da je svedok drastičnog poboljšanja Madlenine mogućnosti da čuje.

- Ranije, kada bi nešto čula, svuda bi gledala - kaže Stefani.

- Sada primećujemo da glavu okreće isključivo u smeru izvora zvuka.

Madlen je, takođe po prvi put počela da govori.

Više od dve decenije, transplantacija matičnih ćelija iz krvi pupčanik - bilo da su matične ćelije samog deteta ili dobijene od drugog deteta, u zavisnosti od vrste procedure - koristi se za lečenje inače smrtonosnih bolesti koje uključuju: poremećaje krvnog sistema, imunih bolesti i nekih vrsta kancera.

Infuzija matičnih ćelija u telo vrlo verovatno ima potencijal da oporavi i regeneriše druge oštećene ćelije, pa i cela tkiva.

Regenerativna terapija u kojoj se koriste matične ćelije dobijene iz krvi pupčanika, trenutno se ispituje kroz terapije za lečenje poremećaja kao što su cerebralna paraliza i oštećenja mozga.

Po prvi put, doktori eksperimentišu sa matičnim ćelijama iz krvi pupčanika za regeneraciju sluha kod dece koja pate od gubitka sluha.

Ova studija koja traje godinu dana, pratiće 10 dece, uključujući i Madlenu, koja su starosti od 6 nedelja do 18 meseci, a koja su oštećenog sluha i sa svojim matičnim ćelijama pohranjenim u nekoj od porodičnih banaka.

- Postoji nekoliko tretmana za gubitak sluha, ali većina njih zasniva se na pojačavanju zvukova, a ne na preokretanju procesa gubitka sluha - rekao je dr Samer Fakhri, profesor i direktor programa na Odeljenju Otorinolaringologije, Memorial Hermann-Texas Medical Centar, koji je istovremeno i vođe studije.

Pošto je Madlena deo studije koja se trenutno sprovodi, nije sasvim jasno koliko je percipirano poboljšanje koje je primetila porodica Konor, zaista izazvano terapijom matičnim ćelijama.

Madlena je već bila na jednoj kontroli koja je testirala njen govor i jezički razvoj, a to su indikatori da je došlo do poboljšanja u sluhu. Sledeća kontrola je zakazana za sredinu jula.

Fakhri kaže da je i dalje suviše rano da bi se odredilo da li je procedura zaista pomogla Madleni i da li je pomogla i drugoj deci.

- Ako ima poboljšanja, trebali bi da ga otkrijemo za šest meseci do godinu dana - rekao je Fakhri.

- Mi ne možemo da odredimo da li je došlo do sveopšteg poboljšanja na osnovu slučaja jednog deteta.

Ako rezultati pokažu značajno sveukupno poboljšanje kod kolektiva dece koja su u studiji, deca koja imaju stečeni - ne genetski - gubitak sluha, mogu imati koristi od ove procedure.

- U ovom momentu, još uvek ne predlažempo da se matične ćelije koriste kao terapija za gubitak sluha - rekao je Fakhri.

Prethodne studije kod miševa ukazuju na dugotrajnu reparaciju sluha nakon infuzija matičnih ćelija. Fakhri kaže da je veoma verovatno da će procedura raditi, te da će deca kao Madlena imati oporavljen sluh dugotrajno.

- Način na koji matične ćelija rade je da pomažu u reparaciji - kaže Fakhri.

- Jednom kada reparirate nastalu štetu, ne postoji nikakva indikacija da će se ta popravka tokom vremena izjaloviti!

Stefani Konor kaže da je poboljšanje koja ona vidi do sada dovoljno da ona bude zahvalna da je primljena u studija, a nada se da će se studija pokazati kao delotvorna u reparaciji gubitka sluha, što bi moglo i drugoj deca da omogući ovakvu vrstu terapije.

- Kao majka koja ima dete sa specijalnim potrebama koja dođe u mogućnost da svom detetu pomogne, to je ogromna stvar - kaže Stefani, "i nema ničega što se može uporediti sa tim kada uspete da vratite svom detetu nešto što mu je oduzeto".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.