Izvor: eKapija | Ponedeljak, 10.07.2006.| 14:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rezultati letnje škole urbanizma 2006.godine

Udruženje urbanista Srbije je, pod pokroviteljstvom Ministarstva za kapitalne investicije i Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom, organizovalo drugu Letnju školu urbanizma od 19 do 21 juna 2006.g. u Vrnjačkoj Banji.

Borko Đurić

Ovogodišnja tema je bila: "PLANIRANJE, INVESTICIJE I REALIZACIJA U TRANZICIJI KA EVROPSKOM ZAKONODAVSTVU".

Inženjerska komora Srbije je pružila odlučujuću podršku organizovanju ove aktivnosti. Godišnjim programom rada Komore obezbeđena su finansijska sredstva. Matična sekcija urbanista je radila kao suorganizator.

U radu Letnje škole učestvovao je veliki broj članova IKS. Na svečanom otvaranju bila je visoka delegacija Inženjerske komore Srbije, ispred koje je predsednik, gospodin Milan Vuković govorio o radu IK i pozdravio učesnike.

Borko Đurić
(Milan Vuković)

Skup su pozdravili :

-g. Milan Miljević , državni sekretar, ispred MKI;

-g. Vladimir Zelenović, pokrajinski sekretar APVojvodine;

-g. Anđelko Kovačević, potpredsednik Privredne komore Srbije,

-g .Borko Đurić, predsednik DAGITa Republike Srpske.

-kao i predstavnici grada-domaćina.

Borko Đurić
(Anđelko Kovačević)

Borko Đurić

Kroz tri dana u radu Letnje škole učestvovalo je preko 250 participanata. Predavanja je održao 21 predavač iz Srbije, Republike srpske, Austrije i Engleske. Održane su dve uspele radionice: o internet biznis portalima (E-kapija) i strateškoj proceni uticaja (EU Tim). Odštampan je Zbornik Letnje škole sa 25 autorskih radova. Svi participanti su dobili certifikat. Po završetku rada, organizovana je poseta manastiru LJubostinji.

Borko Đurić

Iuzetno koncentrisana pažnja sa kojom su učesnici prisustvovali izlaganjima potvrdila je aktuelnost tema i kvalitet predavanja. Nažalost, kao i prošle godine, nije bilo dovoljno vremena za diskusije i sučeljavanja stavova.

Borko Đurić

Može se sa sigurnošću oceniti da je Letnja škola urbanizma 2006.g. uspela i da prerasta u stalan oblik usavršavanja, ne samo profesionalnih urbanista već i brojnih profesija koje deluju na planiranju i uređenju prostora.

Borko Đurić

Borko Đurić

Direktan rezultat ovogodišnjeg rada bio bi ako poruke Letnje škole budu u mogućoj meri inkorporirane u propise čija izrada neposredno predstoji. U tom cilju Forum Letnje škole je doneo sledeće stavove:

1. Suštinski cilj svakog planiranja mora biti razvoj kao socijalno-ekonomska kategorija.

2. Prostor je ključni razvojni faktor Srbije. Planiranje prostornog uređenja treba da potencira taj resurs.

3. Planiranje i uređenje prostora je delatnost oslonjena na više naučnih i stručnih disciplina. Poimanje ove oblasti kao isključivo tehničkog procesa pripada prošlosti. Neophodno je stvoriti zakonske pretpostavke za multidisciplinarni pristup.

4. Tranzicija nije samo promena društvenih odnosa . Istovremeno se odvija i proces prelaska iz industrijske u informatičku civilizaciju. Prostorno planiranje i urbanizam se uključuju u taj civilizacijski proces.

5. Traže se novi oblici organizacije struke. Umesto nasleđenih hijerarhijskih odnosa, verovatno će mreže biti karakterističan model.

6. Efikasnost, brzina i višeslojnost globalne ekonomije traže odgovarajuće osobine u oblasti planiranja i građenja.

7. Međunarodni kapital se usmerava prema područjima koja pružaju optimalne mogućnosti za ostvarivanje profita. Sistem prostornog planiranja ne sme da bude razlog zaobilaženja Srbije.

8. Svojinski odnosi u oblasti vlasništva treba da budu rešeni u najkraćem roku. Regionalizacija je uslov komuniciranja Srbije sa okruženjem.

9. Održivi ekonomski razvoj mora da uključi i održivi razvoj životne sredine. Otuda se tranzicija planiranja usmerava ka envajormentu kao rezultanti prirodnih uslova i ljudskih aktivnosti.

10. Urbano društvo je jedna od dominantnih karakteristika 21.veka. Otuda proizilaze izuzetno velike potrebe za aktivnostima struke planiranja i građenja ljudskih naselja i uređivanja globalnih prostora.

juna 2006. Dekan Letnje škole urbanizma

dr. Veroljub Trifunović, d.i.a

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.