Izvor: eKapija | Petak, 13.07.2012.| 12:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Atlas i registar objekata za investitore u Kraljevu - Grad priprema zemljište na prostoru "Industrijska zona-sportski aerodrom"

Kraljevo
Kraljevo (Foto: b)

Kako bi potencijalni investitorima približili braunfild lokacije na prostoru Kraljeva, u tom gradu su počeli izradu Plana generalne regulacije za područje "Industrijska zona-sportski aerodrom". Ovaj plan je deo projekta "Unapređenje uravljanje zemljištem na nivou lokalnih samouprava u Srbiji" u koji je uključeno 13 lokalnih samouprava, a za koje tehničku podršku pruža GIZ, "Ambero Consulting" i "Icon Institut".

- Učestvujemo u projektu sa planom generalne regulacije za industrijsku zonu. Cela zona ima 360 ha, a u plan je ukjučen i deo reke Zapadne Morave. U toj zoni ima puno građevinskog zemljšta za investitore – kaže u razgovoru za "eKapiju" Dragana Bikić, urbanista Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljeva.

Naša sagovornica napominje da na ovom prostoru svoje fabrike i skladišta ima veliki broj uspešnih firmi kao što su "Amiga", "Nelt, "Jasen" i druge.

- Zona ima veoma dobru poziciju, samo 15 km je udaljena od aerodroma Lađevci, u blizini je planiranog autoputa Pojate-Preljina, u blizini je sportski aerodrom, koji ima dozvolu i za međunarodne čarter letove.

Prema ovom projektu, Kraljevo bi trebalo da primeni nove instrumente u procesu planiranja kao što je studija izvodljivosti, registar objekata i atlas namene površina. Ove novine doprineće da urbanistički planovi budu jasniji i pristupačniji građanima i potencijalnim investitorima, a lokalnoj samoupravi predstavljaju svojevrsnu brošuru za promociju lokalnog ekonomskog razvoja.

- Za prethodnu studiju izvodljivosti, koju do sada nismo radili u urbanizmu, je bila zadužena nemačka firma PHF. Kolege iz Nemačke su nas stalno pitale o rokovima za izgradnju dela trase autoputa E-761 kroz naš grad jer je ta saobraćajnica presudna za bolju pozicioniranost Kraljeva. Prema podacima iz te studije, shvatili smo da sada Kraljevo nije interesantno za strane ulagače. Takođe, studija je pokazala da imamo više potencijala za domaće nego strane investitore. Postoji potreba za širenjem firmi koje sada posluju u okviru zone, pa bi trebalo da im omogućimo da se prošire na grinfid lokacije.

Bikić navodi da u industrijskoj zoni ima grinfild zemljišta na 20-30 ha koje nije infrastrukturno opremljeno, ali ima indicija da se uskoro taj prostor uredi.

- Braunfild lokacije su Fabrika vagona i "Magnohrom" koje zauzimaju veliku površinu. Preporuka novih instrumenata u planiranju je da se usitne ti objekti i onda ponude investitorima. Međutim, ne možemo to da rešavamo na nivou lokalne samouprave jer su ta preduzeća u nadležnosti Agencije za privatizaciju – objašnjava sagovornica "eKapije".

Kraljevo
Kraljevo (Foto: b)

Direkcija za planiranje i izgradnju Kraljeva je zadužena za izradu registra objekata i atlas lokacija.

- Do sada nismo radili ništa slično ovakvim dokumentima. Registar objekata je veoma koristan, ne toliko za struku, već za lokalnu samoupravu i za potencijalne investitore. To je baza podataka gde su smeštene informacije o svakom objektu, i parceli pojedinačno -kako izgleda, koja je namena, u kakvom je stanju, kad je podignut, i sl. Na osnovu te brošure, svaki investitor ima uvid u slobodne lokacije i objekte. Takođe, radimo atlas namene površina što je slično registru samo što su grafički prikazi u pitanju.

Novina u Direkciji u Kraljevu da su u ovaj projekat uključeni i zainteresovani privrednici i građani.

- Kroz ovaj projekat smo postigli potpunu transparentnost. Uključili smo u akciju prvrednike, imali smo sastanke u Privrednoj komori Kraljeva gde su oni od početka bili informisani o našim koracima, saradnji sa Nemcima. Želeli smo da čujemo njihove želje i potrebe što do sada u urbanizmu nije bilo praksa – ističe Dragana Bikić iz Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljeva.

S.O.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE