Izvor: eKapija | Petak, 13.07.2012.| 11:40

Lav egal sa Jelenom - "Carlsberg" povećao tržisni udeo na 28,4%, posle piva sa grejpfrutom najavljuju i "Somersby" od brusnice


Kompanija "Carlsberg" je na kraju drugog tromesečja povećala učešće na tržištu piva u Srbiji na 28,4%, što je za 1,4% više u odnosu na isti period prošle godine.

Ta kompanija je od početka poslovanja u Srbiji 2003. investirala u domaće tržište oko 165 mil EUR, od čega je 7 miliona uloženo u 2011. godini, uglavnom u inovacije, izjavili su juče predstavnici ove pivare.

Oni su najavili da i ove godine očekuju da bude investirano oko 7 mil EUR u dalji razvoj kompanije.

Deo tog novca, zasigurno će otići i na novi proizvod - "Somersby" sa ukusom brusnice, koji bi u Srbiji mogao da se pojavi već naredne godine.

Inače, ovo piće, iako ne pripada kategoriji piva ( "sajder" je aromatizovano vino) doživelo je ogroman bum. Iako je pravilo da obično prvi ukus koji se pojavi (u ovom slučaju jabuka), bude prodavaniji, "Somersby" sa ukusom kruške se po prodaji gotovo izjednačio sa svojim prethodnikom.

Podsećajući da je "Carlsberg Srbija" jedina pivara u našoj zemlji koja je povećala tržišni udeo, sa 18% u 2005. na sadašnjih 28%, predstavnici ove kompanije su istakli da poslovni rezultati u prvoj polovini ove godine potvrđuju stabilan rast pivare, koji učvršćuju njenu konkurentsku poziciju na domaćem tržištu piva.

Direktor zadužen za maloprodaju, takozvanog Off-Trade kanala kupaca, Andrej Beslać je kazao da je tržište piva u Srbiji od 2005. do 2011. smanjeno za 14% zbog uticaja svetske ekonomske krize, a u prvoj polovini ove godine za još 5% u odnosu na isti period lane.

Potrošnja piva po glavi stanovnika u Srbiji je 2005. bila 77 litara, a u 2011. godini 66 litara.

Navodeći da kompanija "Carlsberg Srbija" pokriva oko 20.000 maloprodajnih objekata, sa oko 60% prodaje, Beslać je dodao da se u našoj zemlji zbog teške ekonomske situacije vidi trend smanjivanja maloprodajnih objekata, ali i da je u pojedinim delovima Srbije on u porastu, na primer u jugoistočnim i zapadnim krajevima odnosno tamo gde je najveća nezaposlenost.

Beslać je kazao da država raznim nametima guši mala trgovinska preduzeća, kao na primer u Beogradu, Kragujevcu i Šapcu, gde postoji zabrana prodaje alkoholnih pića u trgovinskim radnjama posle 22 časa.

Beslać je podsetio da je pre godinu i po dana ista takva mera u Novom Sadu proglašena neustavnom i najavio da će se "Carlsberg" priključiti inicijativi grupe građana koja se zalaže za ukidanje te odluke.

Direktor za prodaju zadužen za velike kupce i u ugostiteljske objekte, On-Trade i KA kanala kupaca, Dejan Beko je rekao da su veliki trgovinski lanci 2007. imali učešće u prodaji "Carlsberga" od 5%, a da sada taj udeo iznosi 15%, kao i da bi do 2015. taj udeo trebalo da poraste na skoro 30% učešća.

Pivara se nalazi u stalnom usponu na tržištu, a dokaz za to je i pomeranje sa četvrte tržišne pozicije u 2004. godini, na drugu poziciju već u 2006. godini, na kojoj se i sada nalazi, posle Apatinske pivare koju je nedavno od "Starbeva" preuzeo američko-kanadski "Molson Coors".

Budući da je pivo sa ukusima, takozvana kategorija Radler piva, doživelo veliki bum, pitali smo šta se bolje prodaje- Lav ili Jelen?

- Trenutno je prodaja ta dva brenda egal – kaže za "eKapiju" Andrej Beslać, objašnjavajući da se aromatizvani Jelen pojavio na tržištu samo 7 dana pre njihovog Lava.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.