Izvor: eKapija | Petak, 13.07.2012.| 09:56

Stazom prijateljstva do novih projekata - Užice unapređuje centar grada i priobalje Đetinje

Užice

Kako se poslednjih godina Užice stihijski širilo po obodu u svim pravcima, lokalna vlast je odlučila da usmeri i reguliše urbani razvoj i akcenat stavi na unapređenje centralne gradske zone kao i priobalja Đetinje.

Osim izrade Prostornog plana Užica i Generalnog urbanističkog plana grada, pokrenute su i aktivnosti na izradi planova generalne regulacije, među kojima je i Plan generalne regulacije za centralnu gradsku zonu. Užice je jedan od 13 partnerskih gradova koji je započeo projekat u okviru šireg projekta "Unapređenje uravljanje zemljištem na nivou lokalnih samouprava u Srbiji" za koje tehničku podršku pruža GIZ, "Ambero Consulting" i "Icon Institut". Grad na Đetinji je učestvovao u projektu sa Strategijom integralnog urbanog razvoja centralne gradske zone Užica.

- Strategija definiše razradu prostora nakon izrade Generalnog urbanističkog plana grada Užica. Taj dokument je dao nove naznake planiranja tzv. neformalno planiranje. Na osnovu mera iz strategije definisaćemo projektne zadatke kojima ćemo aplicirti kod evropskih fondova - kaže u razgovoru za "eKapiju" Ruža Penezić iz Uprave za urbanizam grada Užica.

Naša sagovornica navodi da je počela realizacija nekih od projekata predviđenih strategijom kao što je na primer staza prijateljstva.

Užice

- Staza prijateljstva je zamišljena kao projekat u koji bi trebalo da podstakne turizam ali i druženje sa stanovnicima evropskih zemalja. Sama staza će se prostirati od plaže u Užicu, preko brane, pa dalje ka Mokroj gori i Republici Srpskoj. U taj prostor ćemo uvesti oko 30 zemalja EU tako što će svaka od njih imati svoj "deo Užica". Na primer, jedna zemlja će imati klupu sa obeležjima određene države. Planiramo da to realizujmo do septembra – objašnjava Penezić i dodaje da je ovim projektom predviđena revitalizacija pruge u turističke svrhe odnosno obnova nekadašnje uske pruge od Užica ka Kremnima.

U gradskom jezgru strategijom je predviđena sanacija značajnih kulturno-istorijskih objekata od važnosti za identitet grada kao što je zgrada pozorišta, unapređenje korišćenja prostora ispred kompleksa biblioteke i pozorišta kao i rekonstrukcija trga ispred sedišta Gradske uprave.

Takođe, predviđena je i izgadnja podzemne garaže na Trgu partizana kao i podizanje tržnog centra na lokaciji pijace.

- Strategija daje i mere kao što su uređene zelenih površina oko školskih objekata i izgradnju nove fiskulturne sale. Strategija predviđa galeriju na otvorenom odnosno uređenje staza, ulica i trgova postavljanjem umetničkih dela i oslikavanjem fasada. Takođe trebalo bi da unapredimo saobraćaj na najfrekventnijim ulicama izgradnjom kružnih tokova.

Na području priobalja odnosno "Grad na Đetinji" predviđen je razvoj lokacije "Fabrika kulture Užice".

- Fabrika kulture je projekat predviđen planom detaljne regulacije čija izmena je u toku. U okviru te fabrike nalaze se objekti od kulturno-istorijske vrednosti, tako da će boljom organizacijom tog prostora i novim sadržajima oživeti ta lokacija i biti mesto okupljanja za kulturno-umetničke manifestacije - napominje Penezić.

Užice

Strategijom je predviđena i rekonstrukcija plaže na Đetinji, izgradnja trim staza i skejt parka, kao i projekat "Užički grad" odnosno revitalizacija, konzervacija i rekonstrukcija tvrđave.

- Revitalizacijom tvrđave i uređenjem tog prostora predviđeno je postavljanje letnje pozornice što bi doprinelo bogatijoj kulturnoj ponudi za naše građane a i goste Užica.

Kako kaže sagovornica "eKapije" veliki problem u gradu je nepostojanje adekvatnog smeštaja za goste.

- Potrebno je vraćanje namene skoro devastiranih obejkata koji su u privatnom vlasništvu. Reč je o hotelima "Palas" i "Zlatibor".

Planirana je izrada akcionog plana integralnog održivog razvoja. Naredni korak bi bio izrada katastra "nedovoljno iskorišćenog" zemljišta podržan WEB GIS-om. Cilj projekta je i da se putem intenzivne participacije svih u javnosti postigne prihvaćenost akcionog plana i svest o njegovom značaju.

S.O.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.