NavMenu

Uslediće četvrto ili šesto otvaranje sirare - Zgode i nezgode oko pogona "Planinke" u Šekularu nadmašile scenario španskih serija

Izvor: Novosti Utorak, 26.06.2012. 10:09
Komentari
Podeli

Fabrika sira "Planinka" u Šekularu, nedaleko od Berana, trebalo je ovih dana da ponovo bude zvanično otvorena, ali su svečano otvaranje sprečili neočekivani događaji, odnosno havarija u kojoj je stradao veći broj elektrouređaja u seoskim domaćinstvima u blizini.

- Meni je stradao televizor i risiver. Komšijama su takođe stradali uređaji. Šteta pričinjena domaćinstvima je velika - kaže Brano Brakočević.

Doskorašnji predsednik MZ Šekular, inače direktor Zemljoradničke zadruge "Javorak", koji je do sada izbrojao četiri "svečana" otvaranja sirare. Opozicija u Beranama tvrdi da je"Planinka" otvarana - šest puta.

Zaista, koliko puta je otvarana fabrika sira u Šakularu, zaista je teško reći, mada nije ni toliko značajno, jer, očigledno je da je u svim tim slučajevima, u kojima je glavnu reč vodio sada već bivši ministar poljoprivrede Milutin Simović, bila reč o klasičnim političkim promocijama i prikupljanju političkih poena, odnosno glasova.

Fabrika, koja je pre tri godine sagrađena sredstvima Ministarstva poljoprivrede Nemačke, navodno koštala 150.000 EUR, na jednom od svečanih otvaranja dospela je u žižu crnogorske javnosti zahvaljujući spektakularnoj tuči koja je tek ovih dana dobila epilog u Osnovnom sudu u Beranama.

Na višemesečne kazne zatvora osuđeno je 15 meštana Šakulara, koji se jedni druge mlatili pesnicama, flašama, letvama i kočevima, a kada je posle pola sata iz Berana pristiglo nekoliko "defendera" krcatih pripadnicima interventne policijske ekipe, meštani iz zaseoka Lekići i Ćetkovići složno su navalili na "plavce".

U žestokom okršaju bilo je polomljenih ruku, razbijenih glava i napuklih rebara, a zboh nanošenja povreda u "komite" se odmetnulo nekoliko meštana, dok je više njih zatražilo lekarsku pomoć.

Srećom, gosti iz Nemačke nisu prisustvovali ovom "spektaklu" ali su vrlo brzo obavešteni da je u žestokom okršaju oštećen deo vredne opreme.

- Jasno je da je fabrika politički projekat jer su se aktivisti DPS razmileli po terenu, od Berana do Andrijevice, u pokušaju da prikupe nešto mleka, kako bi bila ponovo otvorena. Tako je činjeno kada je siraru otvorio, drugi put, bivši minister poljoprivrede Simović, Slikao se i vratio za Podgoricu, a fabrika je zatvorena - kaže Brakočević.

Sagovornik "Novosti" podseća da su pre dve godine, trojica zaposlenih dali otkaze jer nisu primali plate. A plate nisu primali jer nisu proizveli ni gram sira, mada je projektovani kapacitet 50 kilograma. Sa druge strane, za toliku količinu sira trebalo je otkupiti 1.000 litara mleka a u celom Šekularu, koji obuhvata nekoliko sela, meštani nemaju ni deset krava ukupno.

Dnevno može da se sakupi svega stotinak litara mleka, kaže Brakočević, koji je inače na čelu nepodobne zemljoradničke zadruge koja po mišljenju Simovića nije mogla da upravlja fabrikom sira. U Šekularu je zato osnovana nova zadruga u kojoj su kadrovi DPS.

Neće ga

Bivši ministar Simović je pompezno otvarao fabrike sira u Brezojevicama kod Plava, potom u okolini Andrijevice, i ni jedna ne radi. Zbog čega se insistira na mini-sirarama, pitanje je na koje bi neko trebalo konačno da odgovori, mada, svima je jasno da je neko u celom poslu dobro "omastio" brke. Sa jednog od prošlih promocija fabrike kod Berana.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 26.06.2012.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Građevina

RGZ: Ministar Vesić godinama pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu katastra

Republički geodetski zavod ocenio je da "ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda". - Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju - navodi se u saopštenju RGZ. Dodaje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.