NavMenu

Priče uz fenjer na najlepšoj terasi Vojvodine - U Nacionalnom parku Fruška gora gradi se prvi eko-kamp u Srbiji

Izvor: eKapija Ponedeljak, 25.06.2012. 15:58
Komentari
Podeli

Mobilijar u eko-kampu Mobilijar u eko-kampu
(Fruška gora)

Na terasi Panonske nizije, odakle vam je Vojvodina na dlanu, a mnogobrojna prirodna i kulturna bogatstva na dohvat ruke, uskoro ćete moći i da prespavate pod vedrim nebom. Prvi kamp u Srbiji, koji je smešten u jednom nacionalnom parku, polako niče na obroncima Fruške gore.

Izagradnja kompleksa za ljubitelje priča uz fenjer i dremanja u šatoru – eko-kampa "Fruška gora" nedaleko od Stražilova, nedavno je započela. Postavljen je mobilijar, teren je očišćen u potpunosti, i sve je spremno za finalne radove. Očekuje se da bi izgradnja mogla biti završena do kraja sezone, a u prvoj fazi, posetiocima će na raspolaganju biti 40 kamping parcela - za kamp vozila kao i za šatore.

Kamping asocijacija Srbije (KAS) ovaj projekt realizuje u saradnji sa dve holandske organizacije – AMECO i STIDIT, Zavodom za zaštitu prirode Vojvodine i JP NP "Fruška gora".

Predsednik Kamping asocijacije Srbije Vladimir Đumić objašnjava za "eKapiju" šta je to po čemu će se eko-kamp, poput sličnih koji već godinama postoje u Evropi, razlikovati od običnih kampirališta.

- U pitanju je minimalistički koncept, sa što manje uticaja na prirodu. U izgradnji se koriste prirodni materijali, poput drveta i kamena, a u kampu će se vršiti prečišćavanje otpadnih voda, pa neće biti septičke jame. Na taj način, sprečićemo zagađenje okoline. Takođe, po prvi put u Srbiji, kamperi će moći da borave u jednom kampu u okviru nacionalnog parka – kaže naš sagovornik.

Mobilijar u eko-kampu Mobilijar u eko-kampu

U eko-kampiralištu na Fruškoj goru postojaće sanitarni čvor, četiri tuša, prostorija za pranje sudova, kao i spoljni tuševi i mesto za pranje obuće.

Kako objašnjava Đumić, za otvaranje kampa potrebno je da se ispune minimalni tehnički uslovi, dok će se kasnije povećavati kapaciteti. U planu je da se, u duhu ekologije, u kampu kasnije koriste i obnovljivi izvori energije.

- Već sledeće sezone planiramo da iznad sanitarnog čvora postavimo solarne panele, koji bi služili za zagrevanje vode – kaže nam predsednik KAS-a.

Za sve prave ljubitelje prirode, koji kamp na Fruškoj gori već upisuju na mapu mesta koje ne smeju zaobići, evo još nekoliko informacija. U kampu će moći da koriste Internet, veš mašinu, mašinu za sušenje veša, i priključak za struju. Svi koji žele da povedu ljubimca, neće morati da brinu, jer će u kampu na Fruškoj gori biti dozvoljeno uvođenje pasa.

Neposredna blizina rezervata prirode omogućava kamperima različite sportsko-rekreativne aktivnosti. Sve o mogućnostima koje pruža Nacionalni park, i kulturnim i turističkim znamenitostima ove oblasti, kamperi mogu da saznaju u Informativnom centru Nacionalnog parka, na Iriškom vencu.

U ponudi Nacionalnog parka "Fruška gora" je nekoliko edukativnih pešačkih tura – "Pešačimo zajedno" (obilazak manastira Grgeteg, manastira Staro i Novo Hopovo, ili odlazak do Stražilova), "Posmatranje ptica", "Biljno carstvo", "Rezervat divljači Vorovo", "Svet insekata".

Mobilijar u eko-kampu Mobilijar u eko-kampu

Ture "Pešačimo zajedno" organizuju se tokom cele godine, a cena je 250 dinara po osobi, za grupe od najmanje 20 ljudi. Ljubitelji ptica imaju priliku da obilaze Dunav i jezera (proleće, leto i jesen), da razgledaju ptice samog nacionalnog parka (cele godine), ili da posmatraju ptice na zimskom hranilištu, od oktobra do marta. Cena je 1.000 dinara, za grupe od 3-8 osoba, a dvoglede obezbeđuje Nacionalni park.

Na Fruškoj gori postoje i planinarske staze, koje vode kroz uglavnom listopadne šume, preko pašnjaka i livada. Neke od njih nude peščanje vez mnogo napora, a za one koji žele više izazova ima i staza koje zahtevaju veći napor, što zbog dužine što znog uspona. Ipak, ukoliko se odlučite za boravak na Fruškoj gori, nikako ne bi trebalo ni da propustite priliku da ovu vojvođansku lepoticu obiđete na dva točka. Na vreme pronađite mapu staza, i uživajte u biciklizmu.

Izgradnja kampa finansira se iz tri izvora – sredstvima Vlade Holandije (MATRA program), sredstvima Nacionalnog parka Fruška gora, i podsticajnim sredstvima Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Svi učestvuju sa oko trećinom sredstava.

Ono što je posebno zanimljivo, je da će uređenje eko-kampa ukupno koštati svega 60.000 EUR. Vladimir Đumić kaže nam da je na taj način još jednom ispunjena misija celog projekta, a to je ušteda.

- To je suština eko-kampa – da se troši racionalno, i da se upotrebi samo onoliko sredstava koliko je zaista neophodno.

M.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.