NavMenu

Deveti Letnji kamp u Banji Vrujci za decu obolelu od hemofilije

Izvor: eKapija Ponedeljak, 25.06.2012. 11:28
Komentari
Podeli

Deveti Letnji kamp za decu sa hemofilijom, koji obolelima i njihovim porodicama pruža edukaciju o mogućnostima lečenja, prevenciji komplikacija uz shvatanje značaja fizičkog vežbanja i plivanja, kao razvijanje osećaja nezavisnosti i samostalnosti, održava se u Banji Vrujci od 23. do 28. juna.

U ovom kampu radi se na poboljšanju komunikacije i razmeni iskustava među decom i njihovim roditeljima. Ove godine u kampu boravi dvanaestoro dece školskog uzrasta i šestoro dece predškolskog uzrasta u pratnji majki, a za ovih devet godina kroz kamp je prošlo čak 61 dete školskog uzrasta i 44 dece predškolskog uzrasta.

Da bi razvili osećaj samostalnosti, za decu sa hemofilijom organizovana je edukacija o kućnom lečenju, odnosno kontrolisanoj kućnoj samoprimeni koncentrata faktora koagulacije, grupni i individualni razgovori i komunikacija sa predstavnicima Udruženja hemofiličara, kao i fizijatrijski i stomatološki pregledi i fizičke aktivnosti.

U sprovođenju aktivnosti u kampu učestvuje stručni tim sastavljen od lekara (pedijatar-hematolog i fizijatar), defektologa, fizioterapeuta, dve medicinske sestre, vaspitačica i predstavnika Udruženja hemofiličara Srbije.

Od 2005. godine materijalna sredstva za održavanje kampa obezbeđuje donator - farmaceutska kompanija "Novo Nordisk", a pokrovitelji kampa su Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Prvi kamp realizovan je 2004. godine kao deo Programa saradnje Centra za hemofiliju Karolinske bolnice iz Stokholma sa Centrom za hemofiliju Instituta za transfuziju krvi Srbije i Udruženjem hemofiličara Srbije, a u saradnji sa Institutom za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" u Beogradu, Univerzitetskom dečjom klinikom u Beogradu, Institutom za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine iz Novog Sada i Dečjom internom klinikom Kliničkog centra u Nišu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.