Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.06.2012.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dvanaest investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije" u prvoj polovini 2012. godine

Andrea Sušić, PR menadžerka "eKapije", na jučerašnjoj prezentaciji
Andrea Sušić, PR menadžerka "eKapije", na jučerašnjoj prezentaciji

Retrospektiva investicija i investicionih ideja koje su prema čitanosti korisnika "eKapije" obeležile prvu polovinu 2012. godine zatvorila je i ovogodišnji sajam nekretnina REBEC u Beogradu.

Uprkos krizi, naše čitaoce je zanimalo koja su to nova mesta za šoping, tako da su se na listi našli "Fashion Outlet Centar" u Inđiji i "Plaza centar" u Kragujevcu, otvoreni ove godine. Veliku pažnju posetilaca našeg portal je izazvao i projekat "Delta planet" – šoping mol vredan 200 mil EUR, čija izgradnja je najavljena za narednu godinu.

U želji da oživi građevinsku industriju i omogući građanima da dođu do povoljnijih stanova, država je nakon naselja "Stepa Stepanović", počela izgradnju 707 stanova u novobeogradskom naselju Dr Ivan Ribar. Upravo ovaj kompleks, čija prva faza će biti završena polovinom 2013. godine, našao se na čelu liste.

Neki investitori čekaju "bolja vremena", a hrabrost indijske grupacije, koja ja počela izgradnju IT Parka u Inđiji vrednog 600 mil USD, privukla je pažnju naših čitalaca.

Od 12 priča sa naše liste, većina je realizovana ili je u fazi realizacije. Ostaje nam da pričekamo da li će se i bajka o golf terenima u Surčinu, "gradu na vodi" u Šapcu, i "Savskom amfiteatru" ostvariti.

Pogledajte koje su još investicije i investicione ideje izazvale najveće interesovanje naših čitalaca:

STAMBENO NASELJE DR IVAN RIBAR

"Mešanje" države u sektor građevine naišlo je na oprečne komentare, ali negativne kritike nisu uticale na početak izgradnje još jednog naselja gde će građani moći da kupe stan za 1.290 EUR po m2. Krajem aprila počela je izgradnja 707 stanova koju finansira država u naselju Dr Ivan Ribar na Novom Beogradu.

Prema najavama, na gradilišu će biti uposleno više od 5.000 radnika iz više od 20 firmi iz čitave Srbije. Gradonačelnik Beograda, Dragan Đilas, je najavio da će pored novih stanova u naselju Ivan Ribar koje gradi Građevinska direkcija Srbije, za šest do sedam godina biće poslednja stanica metroa.

FASHION PARK OUTLET U INĐIJI

(Foto: New media team)

Posle 500 dana rada na izgradnji "Fashion Park Outlet Centra", u kojoj je učestvovalo 1.000 ljudi, posetiocima je ovog kompleksa u Inđiji je od aprila na 15.000 m2 prodajnog prostora na raspolaganju 65 prodavnica poznatih svetskih robnih marki, koje će tokom cele godine prodavati garderobu, obuću i aksesoare po, kako je najavljeno, cenama nižim od 30 do 70%.

Da li su najavljena sniženja i stvarna znaju oni koji su obišli ovaj interesantno arhitektonski urađen kompleks. U autlet centar uloženo je 25 mil EUR, a ukupna investicija kada ceo projekat bude završen 2016. godine biće 40 mil EUR.

IT PARK U INĐIJI

Korporacija "Embassy" poznata je po nizu IT parkova koje je realizovala širom Indije i u Maleziji, a još pre 8 godina odlučila je da prvi IT park van Azije izgradi u Inđiji. Indijska kompanija počela je u aprilu u Inđiji izgradnju IT parka površine 25.000 m2. To će biti prva faza kompleksa u kom će mesto naći svetske i domaće kompanije iz IT industrije, a očekuje se zapošljavanje 2.500 ljudi.

Reč je o investiciji od 40 mil USD, koja će nakon završetka kompleksa od 250.000 m2 dostići 600 mil USD.

Prema najavi investitotra, izgradnja će se odvijati u skladu sa jednim od najsavremenijih svetskih standarda u ovoj oblasti – LEED Green Building Gold Certification. Projekat uključuje izgradnju kancelarijskog prostora klase "A" smeštenog u četiri poslovne zgrade površine 25.000 m2. Zakupci prostora će brinuti samo o svom poslovanju dok će im sav servis biti obezbeđen 24 sata svih dana u nedelji.

U okviru kompleksa biće smešteni i dečiji vrtić, univerzitetski kampus, hotel, "lifestyle" centar, rezidencijalni objekti, kafeterije i restorani, kao i fitnes centar.

DELTA PLANET

"Delta" nastavlja ulaganja u nekretnine u narednom periodu. Najveća investicija ove kompanije biće u najekskluzivniji šoping-mola u Srbiji čija igradnja na Autokomandi bi trebalo da počne na proleće 2013.

Reč je o prvom tržnom centru koji nije na novobeogradskoj strani, duplo prostranijem od TC "Delta City" i za 70.000 m2 većem od TC "Ušće".

"Delta planet" će prve posetioce, na površini od 200.000 m2, prema planu dočekati na jesen 2014. godine.

"Delta planet" će ponuditi kupcima 250 lokala različitog sadržaja. Očekuje se da najmanje 50 brendova prvi put predstavi svoju ponudu na srpskom tržištu, a najmanje četiri najtraktivnija brenda pojaviće se u prodavnicama većim od 3.000 m2.

Prema najnovijim informacijama, kompanija "Delta" će u narednih pet godina započeti izgradnju tržnog centra u Bulevaru despota Stefana u Beogradu, a i šoping mola u Novom Sadu i Nišu.

ŠABAC-GRAD NA VODI

Prema projektu "Šabac – grad na vodi", koji je pokrenula gradska uprava, obala Save na koju je Šabac naslonjen, biće povezana sa centrom grada, a u tom "novom" prostoru nići će pravi mali grad u čijem stambenom delu bi krov nad glavom moglo da pronađe oko 4.000 stanovnika.

Planirana je izgradnja marine za turističke brodove, bazena, sportskih terena, hotela, parkova, savremenog stambenog naselja, poslovnog prostora... Za sada nije poznato kada će početi izgradnja ovog kompleksa.

PLAZA CENTAR U KRAGUJEVCU

Još jedan šoping centar koji se našao na našoj listi otvoren je krajem marta u Kragujevcu. Izraelska kompanija "Plaza Centers" uložila je 50 mil EUR u ovaj objekat u kom će posao naći 500 do 700 ljudi.

U prvoj srpskoj "Plazi" koja se prostire na 65.000 kvadratnih metara oko 26.500 kvadrata zauzimaju prodajni objekti. U šoping centru je smešteno oko 110 radnji, super market "Idea", prodavnice obuće i odeće poznatih svetskih robnih marki, apoteka, restoran, kao i bioskop sa šest sala, sadržaji za zabavu, odmor i rekreaciju i još mnogobrojni drugi sadržaji.

Izraelska kompanja planira izgradju tržnog centra u Višnjici u Beogradu čim dobije građevinski dozvolu, a iz kompanije su najavili da će izgradnja "Plaza centra" početi u Kruševcu tokom ove godine.

HOTEL U VRDNIKU

(Foto: Aqua promont)

Ljubitelji čistog vazduha, željni odmora i rekreacije novu oazu mira potražiće uskoro na južnim padinama Fruške gore, među bujnom vegetacijom i prirodnim lepotama fruškogorskih šuma na samo 20 km od Novog Sada i 70 km od Beograda.

Novi turistički centar u Irigu biće luksuzni hotel sa pet zvezdica, obogaćen raznovrsnim pratećim sadržajima: otvorenim i zatvorenim bazenom, spa centrom, restoranom, salonima, klinikom i konferencijskom salom, što će znatno unaprediti potencijal vrdničke banje.

U blizini mesta izgradnje hotela nalaze se bušotine sa geotermalnom vodom temperature od 35 C, a hotel će potencijal ovog izvorišta koristiti u balneološke i rekreativne svrhe.

SAVSKI AMFITEATAR

(Foto: b)

Priče o "silasku" Beograda na reke s vremena na vreme se aktuelizuju. Ove godine razlog za proketanje teme "Savskog amfiteatra" su bili izbori jer su se političari utrkivali ko će da iznese veća obećanja pred birače.

Priobalje Save na desnoj obali, nudi najmanje 50 hektara za novu izgradnju, međutim tu je železnica sa stanicom, pomoćnim kolosecima i svojom logistikom. Uz nju se naslonila i autobuska stanica, a na drugoj strani poludivlje naselje.

Sve i da postoji politička volja, kao i ogroman novac, glavne kočnice su rešenje sadašnjeg stanja, premeštanje železnice, kao i nepostojanje urbanističkih planova i projekata. Čak i uz perfektnu organizaciju izgradnja bi trajala između 25 i 30 godina.

Ostaje da vidimo da li će ova ova tema "puniti" novine pred neke naredne izbore ili će se neki političar ozbiljno "uhvatiti u koštac" sa ovim projektom.

STAMBENO-POSLOVNI KOMPLEKS OASIS BEČMEN

Velika prašina u javnosti se podigla kada je 2008. najavljena izgradnja elitnog stambeno-poslovnog kompleksa sa golf terenom na 300 ha u surčinskom naselju Bečmen. Od tada do danas izraelski konzorcijum, korak po korak, napreduje ka realizaciji ovog projekta vrednog milijardu dolara. U kompaniji "Elgolf", koja je ovlašćeni zastupnik izraelskog investicionog fonda, "eKapiji" je potvrđeno da se od izgradnje multifunkcionalnog kompleksa ne odustaje.

Na prostoru u Bečmenu biće izgrađen luksuzni kompleks za stanovanje (15.000-16.000 stambenih jedinica), hotel, spa centar, kongresni centar, country club, tržni centar na 30.000 m2. Prva faza bi trebalo da bude završena 2017.

AQUA PARK I HOTEL DANUBIA PARK

(Foto: b)

Najnovija vest koja nam stiže sa Srebrnog jezera je da je 15. juna u okviru kompleksa "Silver Lake Resort" otvoren fitness i velnes centar "Zona zdravlja Dr Feelgood". Korisnicima nove oaze zdravlja u okviru "Danubia Park" garni hotela na raspolaganju će biti stručna pomoć dr Saše Plećevića, poznatog kao Dr Filgud.

Na Srebrnom jezeru, u okviru kompleksa "Silver Lake Resort", otvoren je u septembru prošle godine novi "Danubia Park Hotel" koji se okitio sa četiri zvezdice - idealano mesto za odmor, ali i za poslovne skupove.

OMNI CENTAR VALJEVO

Valjevo je početkom godine dobilo mesto za rekreaciju, a i za pripremu sportista. Na prostoru nekadašnje fabrike za preradu kože "Milan Kitanović", valjevska kompanija "Ingrap-Omni" otvorila sportsko-ugostiteljski kompleks.

U okviru kompleksa smeštena je sportska sala površine 880 m2 za košarku, odbojku, rukomet, mali fudbal koja ima tribine za 300 gledalaca.

Posetioci "Omni centra" će uskoro na raspolaganju imati i kuglanu, salu za stoni tenis, salu za borilačke sportove, zatvoren teniski teren. Sportske sadržaje će upotpuniti stolovi za bilijar i stoni fudbal, frizerski salon sa stolom za masažu i sauna, kao i deo sa đakuzijem i turskim kupatilom.

REPLIKA TERAZIJA NA NOVOM BEOGRADU

(Foto: b)

Na Novom Beogradu između železničke stanice "Novi Beograd" i tržnog centra "Super Vero" od maja ove godine se mogu videti Terazije. Reč je o replici nekadašnjeg izgleda centra prestonice, a kompleks je za posetioce otvoren vikendom.

Terazije iz tridesetih godina zamišljene su kao jedinstven turističko-kulturni park na 4.500 kvadratnih metara poslovnog prostora i prostora namenjenog umetnicima koji će ovde stvarati u autentičnom ambijentu iz prošlog veka.

Središnji deo trga prekriven je kaldrmom i na njemu se nalazi replika fontane, koja je u to vreme stajala na Terazijama. Čitav kompleks krase i rondele sa ogradama i kandelabrima iz tog vremena.


Firme:
eKapija.com Beograd
Festlent d.o.o. Beograd
Građevinska direkcija Srbije d.o.o. Beograd
Grad Beograd
Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije
Blackoak developments d.o.o. Beograd
Energoprojekt Holding a.d. Beograd
Delta Sport Beograd
Fashion Company Beograd
Embassy Techzones d.o.o. Beograd
Embassy Techzones d.o.o. Beograd
Delta Holding d.o.o. Beograd
Delta Real Estate d.o.o. Beograd
Delta City 67 d.o.o. Beograd
Grad Šabac
Urbanistički zavod Beograda
Plaza Centers Management d.o.o. Beograd
Promont group d.o.o. Novi Sad
Best izgradnja d.o.o. Novi Sad
Atelje-Ratan Novi Sad
Gradska opština Surčin
Elgolf Petrovaradin
Silver Lake Investment d.o.o. Beograd
D-Design Beograd
Tehnogradnja d.o.o. Kruševac
Ingrap-Omni Beograd
Anaprojekt Valjevo
JP Poslovni prostor Novi Beograd
Sekretarijat za imovinske i pravne poslove
Gradska opština Novi Beograd
Turistička organizacija Beograda
Hotel Moskva d.o.o. Beograd
Hotel Balkan Beograd
Opština Irig
Saobraćajni institut CIP d.o.o. Beograd
Tagovi:
retrospektiva
retrospektiva 2012
Retrospektiva investicija i investicionih ideja
REBEC
REBEC 2012
naselje Ivan Ribar
Fashion park Outlet Inđija
Office shoes
autlet centar u Inđiji
Embassy Group
IT Park Inđija
Delta Planet
šoping mol
tržni centar
tržni centar na Autokomandi
šabac grad na vodi
grad na vodi u Šapcu
Plaza centar Kragujevac
Plaza Centar Beograd
plaza Centar Kruševac
hotel Vrdnik
vrdnička banja
vazdušna banja
Fruška gora
OASIS Bečmen
golf
golf Bečmen
golf tereni u Srbiji
Silver Lake
D design
Zona zdravlja Dr Feelgood
Danubia Park Hotel
akva park
aqua park
Srebrno jezero
Silver Lake Resort
Ana Projekt Valjevo
Omni centar
spa centar
sportska sala Valjevo
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE