NavMenu

(RZZS) Srbija-Spoljnotrgovinska razmena, februar 2005

Izvor: RZZS Petak, 01.04.2005. 13:01
Komentari
Podeli

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Republike Srbije za period januar-februar  2005. godine iznosi 1749,8 mil USD, što predstavlja povećanje od 2,5% u odnosu na isti period prethodne godine. Posmatrano u evrima, spoljnotrgovinska robna razmena iznosi   1340,3 miliona evra, što predstavlja smanjenje od 0,9 % u odnosu na isti period prethodne godine.

Vrednost robe koja je izvezena iznosi 602,4 miliona dolara, što je za 56,6% manje u odnosu na isti period prošle godine, a vrednost uvezene robe iznosi 1147,4 miliona dolara, što  je  za 13,2%  manje u odnosu na isti period prošle godine. Vrednost izvezene robe, izražena u evrima, iznosi 460,6 miliona evra, što čini povećanje od 50,9% u odnosu na isti period prethodne godine.  Vrednost uvezene robe, izražena u evrima, iznosi 879,7 miliona evra, što čini smanjenje od 16% u odnosu na isti period prethodne godine. Ovo  smanjenje uvoza u januaru i februaru  posledica je uvedenog PDV-a. Naime,  uvoz robe koji je bio planiran za prve mesece ove godine obavljen je u decembru protekle godine, kako bi se  u  prvim mesecima 2005. godine izbeglo plaćanja PDV-a od strane uvoznika.

Deficit za  period januar - februar ove godine iznosi 545 miliona dolara, što je za 41,8% manje u odnosu na isti period prošle godine. Izražen u evrima, deficit iznosi 419,1 milion evra, što čini smanjenje od 43,6 % u odnosu na isti period prošle godine.

 

Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 52,5%, i veća je u odnosu na pokrivenost u istom periodu protekle godine, kada je iznosila 29,1%. Posmatrano u evrima, pokrivenost uvoza izvozom je 52,3%, a u istom periodu prošle godine bila je 29,1%.

 

U periodu januar - februar 2005. godine, u strukturi izvoza - po nameni proizvoda (princip pretežnosti), najviše su bili zastupljeni proizvodi za reprodukciju, sa 70,5 % (424,5 miliona dolara), zatim roba za široku potrošnju, sa  25,1% (151,5 miliona dolara), i oprema, sa  4,4% (26,3 miliona dolara).

 

U strukturi uvoza - po nameni proizvoda, najviše su bili zastupljeni proizvodi za reprodukciju, sa 68,6% (787,2 miliona dolara), zatim roba za široku potrošnju, sa 21% (240,8 miliona dolara), i oprema, sa  10,4 % (119,3 miliona dolara).

U izvozu, u posmatranom periodu, glavni spoljnotrgovinski partneri bili su  Italija (91,3 miliona dolara), Nemačka (74,9 miliona dolara) i  Bosna i Hercegovina (74,8 miliona dolara). 

 

U uvozu, u istom periodu, glavni spoljnotrgovinski partneri bili su Ruska Federacija (278,1 miliona dolara), Nemačka (99,2 miliona dolara) i Italija (94,8 miliona dolara).

 

Posebno treba istaći da je spoljnotrgovinska  robna razmena sa  Italijom u prva dva meseca ove godine bila skoro  uravnotežena. Sa Bosnom i Hercegovinom imamo najveći spoljnotrgovinski suficit, od gotovo pedeset miliona dolara, zahvaljujući Sporazumu o slobodnoj trgovini, kao i konkurentnosti naših  proizvoda, što važi i za suficit  sa Makedonijom. Suficit, doduše ne veliki, imamo sa Slovenijom, Francuskom, Grčkom, Velikom Britanijom, Belgijom. Sa druge strane, najveći deficit javlja se u trgovini  sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa.

 

Prema odsecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije(SMTK) najveće učešće u izvozu  imaju: gvožđe i čelik (103 miliona dolara); obojeni metali (56 miliona dolara); odeća (36 miliona dolara); povrće i voće (33 miliona dolara) i proizvodi od kaučuka (30 miliona dolara). Izvoz ovih pet odseka čini 42,8 % ukupnog izvoza.

 

Prvih pet odseka sa najvećim učešćem u uvozu su: nafta i naftni derivati (176 miliona dolara); gas, prirodni i industrijski (100 miliona dolara); drumska vozila (57 miliona dolara); industrijske mašine za opštu upotrebu (42 miliona dolara); obojeni metali (40 miliona dolara), a  njihov uvoz čini 36,2% ukupnog uvoza.

 

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.