NavMenu

Kako su SAP rešenja unapredila poslovanje uspešnih srpskih kompanija - "SAP Forum 2012" okupio i finansijske direktore

Izvor: eKapija Petak, 15.06.2012. 12:05
Komentari
Podeli

Posetioci "SAP Foruma 2012", osim informacija o najnovijim dostignućima ove kompanije, imali su priliku da saznaju i na koji konkretan način SAP rešenja pomažu uspešnim privrednicima da prevaziđu tekškoće u poslovanju, šta srpsku privredu očekuje u narednom periodu i kakva su makroekonomska kretanja u regionu.

Na "SAP Forumu 2012", koji je održan u sredu (13. juna 2012. godine) u Pozorištu na Terazijama u Beogradu, organizovan je Okrugli sto za finansijske direktore, na kome su učestvovali predstavnici kompanija koje su SAP korisnici – Miloš Miščević, zamenik generalnog direktora "PTT Srbija", Predrag Kudra, CFO "Carlsberg Srbija", Dragan Glišin, CFO "Direct Group", Milena Pavičić Vitošević direktorka finansija, IT-a i pravnih poslova u kompaniji "Tarkett" i ekonomska analitičarka Radojka Nikolić. Moderatorka okruglog stola bila je Vesna Damjanić Branković.

Finansijski direktori razgovarali su o upravljanju troškovima i prihodima, planiranju likvidnosti, analizi profitabilnosti i budžetiranju u aktuelnim privrednim uslovima. Oni su govorili o svojim iskustvima u uvođenju i primeni SAP rešenja, i o tome na koji način su tom implementacijom unapredili poslovanje.

Analitičarka Radojka Nikolić ocenila je da je srpska privreda, zbog višestrukih opterećenja sa kojima se suočava, "anemična", ali da se preduzeća koja koriste SAP rešenja u nešto boljoj poziciji.

To je bio i zaključak učesnika okruglog stola, a ocenjeno je da SAP rešenja omogućavaju bolje "predviđanje" budućosti, a samim tim i planiranje narednih poslovnih koraka.

O stanju srpske privrede na "SAP Forumu 2012" govorio je i profesor Ekonomskog fakulteta i predsednik konsultantske i revizorske kuće "Deloitte" Dragan Đuričin.

- Zemlje koje su primenjivale privredni model u kome industrijske politike vode, a monetarna i fiskalna politika slede, pokazale su se otpornije na udare ekonomske krize i beleže više stope rasta, pa bi njihov primer trebalo da sledi i Srbija - izjavio je Đuričin.

On je istakao i da bi monetarna i fiskalna politika trebalo da pomažu industrijsku politiku koja je primarna, i putem koje bi država trebalo da nađe način za rast proizvodnje.

Dragan Đuričin naglasio je i da je jedna od glavnih kontradikcija srpske ekonomije relativna stabilnost cena uz rast koji nema održivu stopu i visoka nezaposlenost.

- Srbija se nalazi u kombinovanoj krizi – sopstevnoj tranzicionoj, koja traje od 1990. godine, i globalnoj ekonomskoj. Male zemlje mogu opstati samo ukoliko više izvoze nego uvoze, a za to je potreban stabilan i konkurentan devizni kurs. On ima ulogu automatskog stabilizatora i ohrabruje izvoz, ali preduslov za to je izbalansiran budžet zemlje.

Prema rečima predsednika kuće "Deloitte", Srbiji je potreban Međunarodni monetarni fond (MMF), koji bi nam pružio pomoć u održavanju spoljne likvidnosti, jer ukoliko zemlja ne želi prisustvo te finansijske institucije, mora imati uravnotežene javne finansije i bilans tekućih plaćanja, što zasad nije slučaj u Srbiji.

Dragan Đuričin je istakao kako je najveći problem Srbije mogući šok u javnim finansijama imajući u vidu da je u prvom tromesečju budžetski deficit bio 7% ukupnog domaćeg proizvoda (BDP), a javni dug 51,1% BDP i ocenio da su predlozi Fiskalnog saveta jednostrani jer ne uzimaju u obzir načine za povećanje proizvodnje.

"SAP Forum" okupio je mnogobrojne korisnike SAP-a, partnere kao i istaknute stručnjake iz oblasti informatičkih tehnologija i ekonomije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Mali: U februaru rast BDP-a od 5,9%

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ekonomija Srbije "i dalje raste" i da je u februaru ostvaren rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 5,9%. Mali je za Prvu televiziju rekao da je takav rezultat "daleko iznad očekivanja". - Srbija nastavlja da raste dok je jedna Nemačka u recesiji a druge ekonomije mnogo sporije rastu. Potpuno kontrolišemo javni dug u odnosu na BDP i danas je na 48,5%. Trenutno imamo više od 400

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.