NavMenu

"Donetsk Steel" predložio Vladi Srbije konzorcijum za "Železaru Smederevo" - Ukrajinci daju sirovine i tržište, mi remontujemo peći?

Izvor: Danas Petak, 15.06.2012. 09:02
Komentari
Podeli

(Foto: toscelikniksic.me)

Ukrajinska kompanija "Donetsk Steel" predložila je model konzorcijuma za "Železaru Smederevo", a odgovor očekuje do kraja nedelje, rekli su agenciji FoNet dobro obavešteni izvori u fabrici.

Početkom nedelje održan je sastanak kod ministra ekonomije Nebojše Ćirića, kojem su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu finansija i šef vladine Radne grupe za "Železaru Smederevo" Dušan Nikezić, predstavnici "Železare Smederevo" i ukrajinske kompanije "Donetsk Steel Group", rečeno je FoNetu.

Prema tim informacijama, "Donetsk Steel" je predložio osnivanje konzorcijuma, tako što bi Ukrajinci obezbedili sirovine po povlašćenim cenama i tržište, a dobit bi se delila.

U slučaju da srpska strana prihvati ovakav predlog, imala bi obavezu da remontuje drugu visoku peć, što bi moglo da se uradi za dva do tri meseca, a Ukrajinci bi u roku od dva meseca počeli da dopremaju sirovine, koks i ugljenu prašinu.

Ukoliko bi došlo do dogovora, ovakav sistem bi trebalo da počne da funkcioniše do septembra, sa planiranom proizvodnjom od oko 100.000 tona gvožđa, što bi, kako se procenjuje, poslovanje srpske strane dovelo do nule, eventualno, do "malog plusa".

FoNetovi sagovornici su saglasni da bi i to bio dobar posao, koji bi obezbedio sadašnji nivo zarada i ispunjenje obaveza prema državi.

Da li će do ovakvog dogovora i doći, trebalo bi da bude poznato već narednih dana. Problem ovog giganta dodatno usložnjava činjenica da u Srbiji još nije konstituisana izvršna vlast.

Vlada Srbije produžila je rok za pronalaženje strateškog partnera za "Železaru Smederevo" za još tri meseca - do 10. septembra. Vlada već drugi put produžava rok, a tender je istekao u ponedeljak.

"Donetsk Steel" je jedna od tri kompanije koje su dostavile svoje prijave za učešće na tenderu za strateškog partnera.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.