NavMenu

(Ekapija-INTERVJU) Trgovinski ataše Ambasade Austrije dr Josef Treml - Zbog čega austrijske kompanije sve više privlači tržište u Srbiji?

Izvor: eKapija Utorak, 27.06.2006. 16:16
Komentari
Podeli

Dr. Josef Treml, trgovinski ataše u Ekonomskom sektoru Ambasade Austrije u Beogradu

Stara poznanstva najbolja su uvertira uspešnom biznisu

Što zbog geografske blizine, što zbog dugogodišnjeg prijateljstva i poznanstva, Srbija i njeno tržište u poslednje vreme iznova postaju sve privlačniji za brojne austrijske privrednike, što u razgovoru za Ekapiju potvrđuje i trgovinski ataše u Ekonomskom sektoru Ambasade Austrije u Beogradu dr. Josef Treml, ističući da krupan austrijski biznis na region zapadnog Balkana danas gleda kao na jedan od svojih najozbiljnijih razvojih prioriteta.

Prema njegovim rečima, u Srbiji trenutno posluje 186 velikih, srednjih i malih austrijskih firmi koje održavaju kontakte sa ekonomskom kancelarijom Austrijske Ambasade, mada to nije konačna brojka budući da na ovdašnjem tržištu ima i dosta austrijskih firmi koje posluju samostano, odnosno bez ikakve koordinacije sa diplomatskim službama.

Beogradsko UšćeBeogradsko Ušće
(Poslovne saradnje nikada dovoljno: Josef Treml)

- Ako me pitate da li je tih 200 i kusur austrijskih preduzeća koje danas posluju u Srbiji puno, moj odgovor je naravno – ne! Međutim, u poređenju sa brojem firmi koja su na ovdašnje tržište došle iz nekih drugih evropskih zemalja, mi bi mogli da budemo itekako zadovoljni. Smatram da je glavni razlog takve i tolike zainteresovanosti austrijskih privrednika da svoje poslovanje prošire i na Srbiju, pre svega, činjenica da su svi oni izuzetno spremni da rizikuju i pokušaju ono oko čega ostali često oklevaju. Što se tiče ulaganja u Srbiju, austrijske kompanije su izuzetno raspoložene za tako nešto, prvenstveno jer dosta dobro poznaju ovdašnje tržište, ali i znaju da ono nije baš toliko neizvesno i nestabilno kao što se to često ističe u medijima.

*Koliko su partnerstva koje su austrijski biznismeni ranije imali sa privrednicima u Srbiji značajna sada kada se mnogi od njih ponovo trude da dođu na srpsko tržište?

- Gotovo svi biznismeni u Austriji insistiraju na tome da dobro poznaju ljude sa kojima se upuštaju u neki poslovni aranžman. Upravo zbog toga, poznanstva i kontakti koje su do sredine 1990-tih godina imali sa srpskim privrednicima danas im mnogo znače i upravo te veze olakšavaju, ali i ubrzavaju mnoge stvari. Veoma često se događa da kada neka austrijska firma dođe u naše predstavništvo ona odmah zna ko bi mogao da bude njen potencijalni partner u Srbiji, odnosno sa kim želi da priča i sarađuje. Veliki doprinos svemu tome daju i Srbi koji trenutno žive i rade u Austriji. Mnogi od njih su danas zaposleni u kompanijama koje su zainteresovane za poslovanje na srpskom tržištu i budući da za njih nema jezičke barijere poslodavci im često u potpunosti prepuštaju razgovore sa ovdašnjim partnerima, dobavljačima, distributerima i slično.

*Koje od austrijskih kompanija su trenutno najaktivnije na tržištu u Srbiji?

- Reč je, pre svega, o firmama koje na srpskom tržištu imaju najenergičniju marketinšku i promotivnu kampanju, odnosno čije reklame, slogane i poruke viđamo na ulici i bilbordima. Prve na tom spisku su, svakako, austrijske banke, poput Raiffeisen banke, Hypo Alpe Adria Banke i HVB Banke, zatim osiguravajuće kuće "Winer Stadtische" i naravno naftne kompanije OMV. Međutim, to svakako nije kraj te liste, budući da u Srbiji danas veoma uspešno posluju i "Simens", "Henkel" i druge austrijske firme sa svetski poznatim i brendiranim imenima i proizvodnim programom.

Beogradsko UšćeBeogradsko Ušće
(Prijateljstvo je svuda najbolja ulaznica)

*Kakva je situacija sa austrijskim malim i srednjim preduzećima?

- Veliki broj tih firmi je izuzetno aktivan na tržištu u Srbiji, ali ih ne viđamo tako često u javnosti. Ipak, u Srbiji danas posluje zaista puno takvih firmi i uglavnom je reč o različitim trgovinskim i uslužnim preduzećima. Bukvalno rečeno, danas u Srbiji imate austrijske firme koje se bave gotovo svim vrstama poslovanja. Nedavno sam bio na otvaranju predstavništva jedne kompanije koja namerava da u Srbiji distribuira mikrofone svetskog kvaliteta. Prostorna blizina igra važnu ulogu u svemu tome. Jer od Beča do Beograda automobilom stižete za 5 i po sati, a Austrijanci zaista vole da rade tamo gde mogu relativno brzo da stignu kolima. Upravo zbog toga, naše firme su na području zapadnog Balkana veoma jake, a ne u Kini ili, na primer, Latinskoj Americi.

*Da li su austrijske kompanije zadovoljne uslugom koju im Vaša kancelarija pruža?

- Mislim da pružamo zaista dobru uslugu. Veoma široku, ali u isto vreme i veoma specijalizovanu uslugu. Naša kancelarija zapravo funkcioniše kao "one-stop-shop" i zaista se trudimo da austrijskim firmama koje nameravaju da dođu u Srbiju pružimo sve što im je neophodno. Naša marketinšta služba ispituje tržište za njih, informišemo ih o ključnim karakteristikama ovdašnjeg privrednog ambijenta, zakonima, a veoma često za potrebe austrijskih biznismena organizujemo i sastanke sa srpskim privrednicima koji bi u budućnosti mogli da postanu njihovi poslovni i strateški partneri.

*Kako opisujete Srbiju kada Vas neko iz Austije pita za ljude i život u njoj?

- Prva stvar koju im kažem je da sve ono što su čuli nije tačno. Ovo je lepo i prijatno mesto za život. Ljudi su, takođe, veoma ljubazni i sve je više onih koji izuzetno dobro pričaju engleski jezik. U Beogradu je puno parkova i zelenila, a isto tako i veoma puno kafića na otvorenom. Mislim da na neki način ovde vlada posebna vrsta mediteranskog načina života. Hrana je priča za sebe i gotovo svi Austrijanci to dobro znaju, budući da su srpski restorani sa ćevapčićima i ražnjićima na meniju bili prvi inostrani restorani koji su se pojavili u Austriji, daleko pre kineskih i drugih internacionalnih kuhinja.

Beogradsko UšćeBeogradsko Ušće

*Šta je ono što vas posebno fascinira u Beogradu?

- Veoma mi je teško da napravim takvu selekciju, ali mislim da su to ljudi, priroda i naravno Ušće. Takođe, i Ada Ciganlija je mesto na koje veoma rado odlazim i gde, ukoliko mi poslovne obaveze dozvole, džogiram barem dva puta nedeljno. Volim da idem i u beogradske bioskope, naročito one male, ali i da sa prijateljima izlazim u Bitef teatar i Old cinema na Kalimegdanu. Ove godine sam definitivno odlučio da posetim i Sabor trubača u Guči, o kom sam dosad čuo mnogo toga, ali nikada nisam bio u prilici da se i lično uverim u sve te priče.

I. Aranđelović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.