NavMenu

Matične ćelije u borbi protiv sistemske skleroze

Izvor: eKapija Ponedeljak, 11.06.2012. 17:33
Komentari
Podeli

Transplantacija hematopoeznih matičnih ćelija pruža bolju mogućnost za dugotrajno preživljavanje pacijentima sa difuznom kutanom sistemskom sklerozom. Ovo su inicijalni rezultati međunarodne, otvorene studije koja je predstavljena na EULAR 2012, godišnjem Kongresu, Evropske lige protiv reumatizma.

Sistemska skleroza je retko ali teško autoimuno sistemsko oboljenje vezivnih tkiva. Povećana aktivnost fibroblasta razultira u nenormalnom rastu vezivnog tkiva, a ovo izaziva vaskularna oštećenja, fibrozu kože, gastro-intestinalnog trakta i drugih organa. Karakteristike sistemske skleroze uključuje vazomotorne poremećaje, fibrozu, posledičnu atrofiju kože, atrofiju potkožnog tkiva, mišića i internih organa, sa imunološkim poremećajima. Sistemska skleroza se prema proceni javlja u 2.3-10 osoba po milionu stanovnika. Difuzna kutana sistemska skleroza čini do 30% svih slučajeva sistemske skleroze i ukključuje gornje delove ruku, butina i tela. Fibroza pluća i pulmonarna hipertenzija su važni razlozi mortaliteta kod ovih pacijenata a trenutno ne postoji kurativni tretman.

ASTIS studija je jedinstveni projekat saradnje 27 multidisciplinarnih timova iz 10 zemalja koja se sprovodi pod rukovodstvom dve vodeće organizacije, Evropske grupe za transplantaciju krvi i koštane srži (EBMT) i Evropske lige protiv reumatizma (EULAR). Primarna tačka studije je bilo preživljavanje bez bolesti, definisano kao preživaljvanje do smrti ili prestanka rada vitalnih organa.

ASTIS (Autologous Stem Cell Transplantation International Scleroderma) studija je u sebi imala više od 150 pacijenata između 2001. i 2009. godine, randomizirani u dve grupe: transplantacija hematopoeznih matičnih ćelija ili intravenozna pulsna terapija ciklofosfamidom. Od 1. maja 2012, znatno više smrtnih slučajeva je zabeleženo u grupi koja je lečena konvencionalnom terapijom. Polovina smrti u grupi koja je prošla transplantaciju hematopoeznih matičnih ćelija desila se rano i bila je povezana sa terapijom, što je utvrdilo nezavisno telo za kontrolu podataka. U grupi koja je lečena konvencionalnom terapijom, nije bilko smrti koje su povezane sa terapijom, ali veći broj smrtnih slučajeva povezan je sa progresijom bolesti.

- Sistemska skleroza je debilišuća bolest koja može dovesti do prestanka rada srca, jetre ili bubrega i time uzrokovati prevremenu smrt, pogotovo kod pacijenata koji imaju difuznu kožnu formu bolesti, gde je zadebljanje kože generalizovanije i bitalni organi su češće uključeni. ASTIS studija da ovi pacijenti mogu imati benefita ako bi primili ranu intenzivnu imunosupresivnu terapiju - zajednički je komentar profesora Jaap van Laar sa Newcastle University; profesora Dominique Farge, Assistance Publique Hopitaux de Paris (Paris 7 University) i profesor Alan Tyndall sa Univerziteta Basel na EBMT EULAR Scleroderma Study Group.

- Ovi inicijalni rezultati su veoma obećavajući i pomoćiće da se identifikuju pacijenti kojima bi odgovarala transplantacija matičnih ćelija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.