NavMenu

"Direct media" i dalje ubedljivi lider - Kako su poslovale firme za zakup oglasnog prostora u 2011?

Izvor: eKapija Ponedeljak, 11.06.2012. 17:05
Komentari
Podeli

Dok je profesionalna i druga javnost pričala, i dan-danas istom žestinom priča, o uočenoj krizi u privređivanju, čija je jedna od posledica bilo smanjivanje mnogih budžeta za marketinške a naročito za oglašivačke aktivnosti, grupacija preduzeća kojа se bave trgovinom medijskim prostorom to, očito je, niје osetilа, pokazuju rezultati analize časopisa Svet Marketinga.

Kako je navedeno, analizоm poslovanja prvih petnaest preduzeća rangiranih u 2010. došlo se do podatka da su ona sačuvala svoje pozicije u toj grupi i u 2011. godini, uz manje izmene na rang-listi.

Prva četvorka, sa pojedinačnim učešćem iznad jedne i po milijarde na ime poslovnog prihoda, sačuvala je svoje pozicije. "Direct media" je, i nadalje, ubedljivi lider. Njihov poslovni prihod skoro je jednak ukupnom prihodu tri pratioca: 5,770 : 6,185 milijardi dinara. U 2010. godini taj odnos je bio: 5,790 : 5,171 milijarda dinara u korist DM, što bi se moglo tumačiti da pratioci povećavaju svoj tržišni pritisak.

Među pratiocima, najveći porast beleže "Media Pool" (+28 odsto), "Media House" (+17 odsto) i "Univarsal Media" (+14 odsto).

Nijedna među petnaest firmi u 2011. ne beleži gubitak u poslovanju, dok je takvih bilo u 2010. godini. Najveći rast beleži firma Ivana Stankovića – "Media S SMVG", čitavih 59 procenata.

Najveći pad poslovnog prihoda je kod "Manufactura Group" (- 41 odsto), koja je, inače, poslednja na ovoj rang-listi.

Zabrinjavajući je pad prihoda kod "Mass Media" (38 procenata) i pad na rang-listi sa 8. na 10. mesto.

Veći skok na rang-listi postigao je "Media direction" – sa 9. na 7. mesto, sa porastom poslovnog prihoda za zavidnih 16 procenata.

Prvih petnaest preduzeća na privremenoj rang-listi na osnovu poslovnog prihoda, ukupno je povećalo svoje prihode za osam poena (sa 14,132 na 15,269 milijardi dinara).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.