Izvor: Tanjug | Četvrtak, 07.06.2012.| 12:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Premije osiguravajućih kuća u Srbiji 134 mil EUR u prvom kvartalu 2012.

(Foto: b)

U prvom tromesečju 2012. godine osiguravajuće kuće u Srbiji su ostvarile ukupnu premiju od 14,9 milijardi dinara, odnosno 134 mil EUR, što predstavlja porast od 3,9% u odnosu na isti period lane, objavila je danas Narodna banka Srbije.

U tom periodu broj društava za osiguranje povećan je sa 26 na 28, uz uvećanje broja zaposlenih na 11.437, odnosno od 2,5%.

Posmatrano prema vlasničkoj strukturi kapitala, od 28 društva za osiguranje u prvom tromesečju 2012. godine, 21 je u većinskom stranom vlasništvu, dok je sedam društava u većinskom domaćem vlasništvu.

U strukturi premije u prvom kvartalu učešće neživotnih osiguranja iznosilo je 82,8%, dok se učešće životnih osiguranja povećalo na 17,2%, zahvaljujući ostvarenom porastu premije životnih osiguranja u tom periodu, navedeno je u izveštaju NBS.

Struktura premije u prvom tromesečju 2012. godine je slična strukturi u istom periodu lane, uz beleženje najvećeg učešća osiguranja od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila u ukupnoj premiji od 27,6%, iza kojeg slede osiguranje imovine od požara i drugih opasnosti i ostalih osiguranja imovine - imovinska osiguranja sa 27,3%, životna osiguranja sa 17,2% i osiguranje motornih vozila - kasko sa 11%.

Premija neživotnih osiguranja u prvom tromesečju 2012. godine beleži rast od 2,5% u odnosu na prvo tromesečje 2011. godine. Premija obaveznog osiguranja od autoodgovornosti ostvarila je rast od 7,6%, imovinskih osiguranja rast od 6%, dok je premija osiguranja motornih vozila - kasko ponovo zabeležila pad, ovog puta od 6,2%.

Grupisanje društava za osiguranje prema učešću u ukupnoj premiji, izvršeno je u tri grupe, s tim da prvu grupu čine tri društva, sa više od 15% u ukupnoj premiji, drugu četiri društva sa učešćem manjim od 15% i treću 17 društava sa manje od 3%.

To ukazuje na smanjenje koncentracije portfelja u odnosu na isti period prethodne godine, kada je prva grupa od tri društva pokrivala 67,4% tržišta, druga, koju je činilo pet društva 22,7% i treća, koju je činilo 14 društava 9,9%.

Bilansna suma društava za osiguranje povećana je u prvom tromesečju 2012. godine na 133,4 milijardi dinara, i to za 10,1% u odnosu na isti period prethodne godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE